Tijdens je rondreis door Peru zal het Titicacameer een van de meest bijzondere plekken zijn die je bezoekt. Het "Lago de Titicaca" heeft een eeuwenoude geschiedenis en was voor het Incarijk, zo een 500 jaar geleden, een heilige plek. De legende gaat dat de zonnegod ontstaan is uit het meer en dat het land tot op de dag van vandaag het daglicht te danken heeft aan deze god. Ontdek oude rituelen, lokale culturen en drijvende eilanden op het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogste gelegen meer ter wereld. Wil jij meer weten over de wonderen van het Titicacameer? Lees dan met ons mee...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Puno (Titicacameer)

Zie hier de gaafste en meest populaire Titicacameer tours

Peru naar Bolivia Titicacameer

Wat is het Titicacameer? 

Met een oppervlakte van meer dan 8000 vierkante kilometer is het Titicacameer het grootste meer van Zuid-Amerika. Ook is het op 3800 meter boven de zeespiegel het hoogst gelegen meer ter wereld. De gemiddelde diepte van het Titicacameer is 160 meter. Zwemmen wordt lastig, want het water is ongeveer 9 tot 10 graden. Sommigen wagen een duik, maar voor de meesten is het toch echt te koud. Het meer is gelegen in het Andesgebergte en scheidt de landen Peru en Bolivia

In totaal monden er 25 rivieren uit en liggen er 41 eilanden in het Titicacameer. De bekendste hiervan zijn de drijvende Uros eilanden en het eiland Taquile. Dit zijn ook de meest bezochte eilanden waar veel tours op het Titicacameer naartoe varen. Voor het Incarijk was het Titicacameer een van de belangrijkste plekken. Tot op de dag van vandaag zie je dan ook de cultuur terugkwamen van de Inca's en de lokale bewoners oude rituelen uitoefenen. 

Uros eilanden 

Een van de meest indrukwekkende beelden op het Titicacameer zijn de Uros eilanden. Dit zijn kleine eilanden die volledig ontworpen zijn van riet. Doordat de bodem ook gemaakt is van riet worden de Uros eilanden ook wel de "drijvende eilanden" genoemd. De drijvende Uros eilanden zijn ontstaan doordat de inheemse indianen op de vlucht gingen voor de Inca's, zo een 500 jaar geleden. Ze besloten om hier te blijven voor eigen veiligheid en ontdekte een nieuwe manier van leven. 

Taquile eiland

Een ander eiland dat erg graag bezocht wordt door toeristen op het Titicacameer is Taquile eiland. Het is een heuvelachtig eiland op 45 kilometer van Puno. In het verleden werd het eiland gebruikt als gevangenis. Pas vanaf 1970 werd het eigendom van het lokale bevolking. Er zijn weinig voorzieningen op Taquile. Zo zijn er geen auto's en hotels en zijn er maar een paar winkels die basisvoorzieningen verkopen. De inwoners van Taquile staan vooral bekend om hun brei en weef technieken. Dit is dan ook opgenomen in de "Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid".

Culturele vrouw Peru

Hoe kom ik bij het Titicacameer Peru?

Voor een tour op het Titicacameer zal je eerst moeten afreizen naar het stadje PunoDit is de uitvalsbasis waarvan vrijwel alle tours op het meer starten. Puno is gelegen in het Zuid-Oosten van Peru en heeft een goede bus verbinding met steden als Cusco en Arequipa. De makkelijkste manier om Puno te bereiken is dan ook via deze twee steden met de bus.

Cusco -> Puno = 6 uur en 30 minuten rijden met de bus - dit kost om en nabij €15,- 

Arequipa -> Puno = 6 uur rijden met de bus - dit kost om en nabij €15,- 

Peru is een groot land met veel bergen. Daarom duurt het soms lang voordat je op een volgende bestemming bent. Toch is de busverbinding uitstekend en zijn de stoelen erg comfortabel. Een busrit is zo voorbij aangezien je lekker zit en meestal geniet van een prachtig uitzicht. Het maakt weinig uit of je via Cusco of Arequipa afreist naar Puno. De reisduur en de prijs zijn hetzelfde. 

De stad Puno is niet zo bijzonder. Er zijn veel restaurants en barretjes, maar voor de rest is er weinig te doen. Toeristen komen er puur en alleen heen voor een tour op het magische Titicacameer. Wij raden aan om niet te lang in Puno te blijven. Het is vaak handig om 1 overnachting te boeken, aangezien de tours op het meer in de ochtend vertrekken, maar blijf zeker niet langer.

Titicacameer tour - 1 dag

Toerisme komt in grote getallen af voor een tour op het Titicacameer. Dat is vrij logisch, want het is een van de hoogtepunten tijdens je reis door Peru. Nadat je in grote steden bent geweest en veel wandeltochten hebt gedaan in Peru is je tijd op het Titicacameer een totaal andere ervaring. Doordat het meer massaal bezocht wordt zijn er veel aanbieders wat betreft tours. In Puno wordt je overladen met verkopers die je een tour aan willen smeren. Dit zijn dagtours of 2-daagse tours. Hieronder worden de highlights uitgelicht van een dagtour op het Titicacameer:

Dagtour Titicacameer

Tijdens deze dagtour bezoek je de drijvende Uros eilanden van het inheemse volk. Hier leer je meer over de geschiedenis en de manier waarop de eilanden zijn gecreëerd. Vervolgens vaar je over het meer verder naar het eiland Taquile. Hier ontmoet je de lokale bevolking en leer je meer over de cultuur, tradities en rituelen. Vooral de eeuwenoude brei techniek staat centraal op het eiland. In totaal ben je zo een 9 tot 10 uur lang op het Titicacameer met deze tour. Je wordt opgehaald bij je hotel/hostel en betaald rond de €32,-.  Boek hier je dagtour vanuit Puno op het Titicacameer

Titicacameer tour - 2 dagen

Je kan er ook voor kiezen om een 2-daagse tour te boeken op het Titicacameer. Centraal staat tijdens deze tour het overnachten bij een lokale familie op een van de eilanden. Het is een bijzondere ervaring waarin je leert over de leefomstandigheden en gewoontes van de bevolking op het Titicacameer. Tijdens de tour van 2 dagen op het Titicacameer kom je zoveel meer te weten en schep je een band met de familie en mede-reizigers. Hieronder worden alle highlights uitgelicht van een 2 daagse tour op het Titicacameer:

2 daagse tour titicacameer

Op dag 1 van deze spectaculaire tour bezoek je de legendarische Uros eilanden met de boot. Vervolgens vaar je verder naar Amantani eiland waar je opgesplitst wordt in groepen. Je maakt kennis met de familie waar je overnacht en trekt naar de top van de berg om enkele tempels te bezoeken. 's avonds heb je diner met de familie en wordt er een feestavond georganiseerd. Op dag 2 ga je met de boot naar Taquile eiland. Je ontmoet de lokale bevolking en ziet met eigen ogen hoe het traditionele breien te werk gaat op het eiland. Boek hier je 2 daagse tour vanuit Puno op het Titicacameer

Wat is de beste reistijd naar het Titicacameer

Een tour op het Titicacameer zie je natuurlijk het liefst samen met een zonnetje en een warme temperatuur. Het Titicacameer kent een chinaklimaat, waardoor niet alle maanden even geschikt zijn voor een bezoek. Bij een chinaklimaat zijn de winters droog en valt er veel regen in de zomer. Er valt ongeveer 670 millimeter regen in een heel jaar. Veruit het meeste regen valt in de maanden Oktober tot en met April. De minste kans op regen heb je tijdens de maanden Mei tot en met Augustus. 

Het Titicacameer is gelegen in het Andesgebergte op een hoogte van bijna 4000 meter. Je hoeft dan ook niet de hoogste temperatuur te verwachten in dit gebied. In het Titicacameer gebergte is het vrijwel het hele jaar dezelfde temperatuur. De gemiddelde temperatuur is 15 graden, met een iets hogere temperatuur tijdens de maanden Oktober tot en met April. 

Ondanks de iets hogere temperatuur in de maanden Oktober tot en met April raden wij aan om het Titicacameer te bezoeken in de maanden Mei tot en met Augustus. Het is nog steeds rond de 15 graden en je heb de meeste kans op droogte. Een tour op het Titicacameer met veel regen maakt de ervaring een stuk minder leuk. 

Titicacameer

Oversteek naar Bolivia via het Titicacameer

Hedendaags is er veel toerisme op het Titicacameer. Deze toeristen komen niet alleen voor een tour op het meer, maar ook om de oversteek te maken via het Titicacameer naar Bolivia. Ook vanuit Bolivia kan je deelnemen aan een tour op het Titicacameer. Hoogtepunten tijdens je tour vanuit Bolivia zijn zonder meer het eiland Isla del Sol (vernoemd naar de zonnegod Inti) en de stad Copacabana (niet te verwarren met het wereldberoemde strand in Rio de Janeiro). 

Wil je van Peru naar Bolivia via het Titicacameer? Dan zijn er 2 verschillende mogelijkheden. 

 1. Grensovergang Copacabana 
 2. Grensovergang Desaguadero

De meeste reizigers kiezen voor de overgang bij Copacabana. Het is beter geregeld hier en men kiest ervoor om eerst nog 1 nacht te verblijven op Isla del Sol. De grensovergang bij Copacabana is snel en zit goed in elkaar. Het personeel is gewend aan toerisme, waardoor de migratiedienst snel werkt levert. 

Het is noodzakelijk om een uitreisbewijs te laten zien bij het verlaten van Peru op weg naar Bolivia. Dit kan bijvoorbeeld je busticket zijn. Bij de grens haal je een exit stempel en bij binnenkomst van Bolivia haal je de entreestempel. Vervolgens stap je weer in de bus die je verder brengt naar Copacabana. Vanuit Copacabana is het ongeveer nog 4,5 rijden met de bus naar La Paz. Je kan ook direct vanuit Puno een busticket kopen richting La Paz. 

De tweede grensovergang bij Desaguadero is een stuk sneller en daarom kiezen veel lokalen voor deze route. Het duurt allemaal wat langer en je zal de bus uitmoeten bij de migratiedienst. Wij raden aan om gewoon voor de grensovergang bij Copacabana te kiezen.

Titicacameer Bolivia

Titicacameer checklist: wat mee te nemen?

Ga je voor 1 of 2 dagen het Titicacameer op, dan zijn er een aantal belangrijke dingen om mee te nemen. Er kunnen onverwachte wendingen ontstaan of bijvoorbeeld veel regen vallen. Hier hoop je natuurlijk niet op, maar het kan altijd voorkomen en daarom moet je zo goed mogelijk voorbereid zijn op je trip naar het meer. Hieronder hebben we een checklist opgesteld om je goed in te lichten op de vraag: "wat mee te nemen naar het Titicaca?":

 • Paspoort
 • Warme kleding
 • Luchtige kleding
 • Zonnebrand
 • Veel water 
 • Snacks (weinig tot geen supermarkten op de eilanden) 
 • Muggenspray 
 • Stevige schoenen 
 • Poncho 
 • Cash geld (geen pinautomaat)

Bij de dagtour zit 1 keer lunch inbegrepen en bij de 2-daagse tour zit 2 keer lunch, 1 keer avondeten en 1 keer ontbijt inbegrepen. Neem zelf genoeg water en voldoende snacks mee. Er zijn weinig tot geen supermarkten op de eilanden en je vaart lange tijd op water waar je ook niks kan kopen. Neem daarnaast ook voldoende cash geld mee, want een pinautomaat ga je ook niet vinden. Soms moet je namelijk wat Soles betalen aan de lokale bevolking om ergens gebruik van te maken.

Een van de voorbeelden waar je cash geld moet betalen is tijdens een boottocht vanaf de Uros eilanden. Je gaat op een rieten boot het meer op en vaart ongeveer 20 minuten met de bewoners van de drijvende eilanden. Bij vrouwen wordt het haar gevlochten en er zijn kinderen die voor je zingen op de boot. Zo een boottocht kost 20 Soles (€5,-) en kan alleen contant betaald worden.

Veelgestelde vragen over het Titicacameer


Wat zijn de meest populaire tours op het Titicacameer?

De 2-daagse tour op het Titicacameer is de meest populaire. Je overnacht tijdens deze tour bij een lokaal gezin op een van de 41 eilanden. Verder neem je een kijkje op de drijvende Uros eilanden en krijg je lokale gewoontes te zien op het eiland Taquile.

Hoe kom ik bij het titicacameer in peru?

Het Titicacameer is gelegen aan het stadje Puno. Dit is de uitvalsbasis voor een tour op het meer. Puno ligt in het Oosten van Peru op ongeveer 6-7 uur rijden met de bus van Cusco en Arequipa. Dit zijn dan ook de 2 steden waarvan de meeste toeristen af reizen naar het Titicacameer.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>