Een stad die je zeer waarschijnlijk zal gaan bezoeken tijdens de reis door Peru is Puno. Niet omdat de stad zo bijzonder is, maar omdat het de uitvalsbasis is voor een tour op het Titicacameer. Een dag of aantal dagen op het Titicacameer is voor veel toeristen een van de hoogtepunten in Peru. Jaarlijks komen er dan ook veel reizigers naar het grootste meer in Zuid-Amerika. Het Titicacameer kan je bezoeken vanuit Peru of Bolivia. Puno is de stad waar je heen moet reizen om het legendarische meer (het hoogste ter wereld) vanuit Peru te bezoeken. Ook kan je hier de oversteek maken richting Bolivia en daar je reis voortzetten. Lees hier alle informatie over Puno en hoe je vanuit deze stad een tour kan regelen op het Titicacameer. 

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Puno

Zie hier de gaafste en meest populaire tours vanuit Puno

17 daagse rondreis door Peru

Ontdek Peru, een van de meest mystieke landen ter wereld. Het is de bakermat van het Incarijk dat eeuwenlang een groot deel van Zuid-Amerika domineerde. Hier een op maat gemaakte rondreis door Peru:


Informatie over Puno

Puno (ook wel San Carlos de Puno genoemd) is een stad in het Zuid-Oosten van Peru met ongeveer 140,000 inwoners. De stad staat voornamelijk bekend als de poort naar het Titicacameer, het heilige meer waar volgens de Inca legende hun zonnegod Inti is geboren. Puno kent een hoogte van 3800 meter, wat het Titicacameer het hoogst gelegen meer ter wereld maakt. Door de hoge ligging in de bergen kan het erg koud zijn in de stad Puno en op het water. 

Vanuit de haven in Puno Peru is het mogelijk om aan een tour deel te nemen op het Titicacameer. Eilanden die je vervolgens zal bezoeken zijn de Uros eilanden, Taquile en Amantani. Ook kan je vanuit de haven de oversteek naar Bolivia maken. Dit wordt veel gedaan door backpackers die hun reis door Peru voltooid hebben of door reizigers die voor 1-2 weken een stop maken in Bolivia om dit land te ontdekken. Eilanden aan de Boliviaanse kant van het Titicacameer die zeker waard zijn om te bezoeken zijn Copacabana en Isla del Sol.

Puno op zichzelf is niet zo bijzonder. Het bestaat uit 1 district en heeft enkele pleinen wat als hoogtepunt gezien wordt. Verder zijn er een aantal restaurants en barretjes, maar het is niet te vergelijken met steden als Lima, Cusco en Arequipa. Wij raden dan ook aan om geen dagen te verspillen en alleen naar Puno af te reizen voor een tour op het Titicaca. Reis je rustig aan, dan kan je eventueel 1 dag overnachten in Puno.

Puno titicacameer

Klimaat Puno

Belangrijke informatie die je moet weten over Puno en het Titicacameer is het klimaat in dit gebied. Het klimaat in Peru verschilt in iedere stad of gebied. Hierdoor is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de beste reistijd voor iedere plaats in Peru. Puno heeft een hooggebergteklimaat met veel neerslag in de zomer maanden (tegenovergesteld van onze zomer) en een gelijkmatige temperatuur gedurende het jaar. 

Over het algemeen is het koud in Puno. Zeker wanneer de zon onder gaat is het nodig om een lange broek en lange mouwen te dragen. Wanneer de zon volop schijnt voelt de temperatuur lekker aan en kan je in een T-shirt lopen. Vergeet niet dat Puno op bijna 4000 meter hoogte ligt. Dit zijn hoogtes waar de temperaturen laag zijn. Gemiddeld is de temperatuur gedurende het jaar zo een 14 graden in Puno. De maanden mei tot en met september zijn de koudste maanden, maar wel de droogste.

Het droge seizoen loopt namelijk van mei tot en met oktober in Puno. Er valt in deze maanden vrijwel geen regen, en de zon intensiteit is hoog. Het zijn dus ondanks de lage temperaturen (12 tot 13 graden) goede maanden voor een bezoek aan Puno en het Titicacameer. Tijdens het regenseizoen van november tot en met april valt veel neerslag, waardoor het minder aantrekkelijk is om naar Puno af te reizen. De beste reistijd naar Puno is van mei tot en met oktober.

Puno tour op het Titicacameer

Zoals gezegd is Puno de uitvalsbasis voor een tour op het Titicacameer. Het is de belangrijkste reden voor toeristen om af te reizen naar de stad, en hier maken de lokalen inwoners in Puno dan ook goed gebruik van. Er zijn veel touroperators beschikbaar die tours aanbieden op het legendarische water. Dit zijn dagtours of 2 daagse tours, waarbij je inheemse stammen bezoekt op het meer, eeuwenoude rituelen leert kennen en meer te weten komt over de Inca geschiedenis. Hieronder is het mogelijk om een dagtour of 2 daagse tour vanuit Puno op het Titicacameer te boeken

 Dagtour op het Titicacameer

Dagtour Titicacameer

Tijdens deze dagtour bezoek je de drijvende Uros eilanden van het inheemse volk. Hier leer je meer over de geschiedenis en de manier waarop de eilanden zijn gecreëerd. Vervolgens vaar je over het meer verder naar het eiland Taquile. Hier ontmoet je de lokale bevolking en leer je meer over de cultuur, tradities en rituelen. Vooral de eeuwenoude brei techniek staat centraal op het eiland. In totaal ben je zo een 9 tot 10 uur lang op het Titicacameer met deze tour. Je wordt opgehaald bij je hotel/hostel en betaald rond de €32,-.  Boek hier je dagtour vanuit Puno op het Titicacameer

2 daagse tour op het Titicacameer

2 daagse tour titicacameer

Op dag 1 van deze spectaculaire tour bezoek je de legendarische Uros eilanden met de boot. Vervolgens vaar je verder naar Amantani eiland waar je opgesplitst wordt in groepen. Je maakt kennis met de familie waar je overnacht en trekt naar de top van de berg om enkele tempels te bezoeken. 's avonds heb je diner met de familie en wordt er een feestavond georganiseerd. Op dag 2 ga je met de boot naar Taquile eiland. Je ontmoet de lokale bevolking en ziet met eigen ogen hoe het traditionele breien te werk gaat op het eiland. Boek hier je 2 daagse tour vanuit Puno op het Titicacameer

Puno Peru accommodatie 

Het is eigenlijk niet nodig om te overnachten in Puno. Er is vrij weinig te doen of bezichtigen in de stad en ook in de omgeving zijn geen bezienswaardigheden (op het Titicacameer na) om te bezoeken. Toch kiezen veel backpackers en andere reizigers er voor om 1 overnachting te boeken in de stad. De tours naar het Titicacameer starten vroeg in de ochtend. Het is lekker om uitgerust aan de tour te beginnen met een goede nacht achter de rug. Hieronder worden enkele hostels en hotels uitgelicht waar je goed kan overnachten in Puno. Over het algemeen is overnachten in Puno heel erg goedkoop in vergelijking met andere steden in Peru zoals Lima of Cusco. 

Beste hostels Puno

  1. Kantaya Hostel Backpacker Goedkoop hostel met goede voorzieningen, inclusief ontbijt.
  2. Totorani Inn Het hostel met de beste beoordeling en de beste faciliteiten volgens eerdere bezoekers.
  3. Inka's Rest Hostel: Een goed hostel voor de laagste prijs in het centrum van de stad en 10 minuten van Titicaca.
Puno hostel
Overnachting Puno

Beste hotels Puno

  1. Tierra Viva Puno Plaza Dit hotel bevind zich midden in het centrum en heeft uitstekende faciliteiten.
  2. Atojja Chucuito Hotel: Het best beoordeelde hotel met de beste faciliteiten volgens eerdere bezoekers.
  3. Hotel T'ika: Erg goedkoop hotel met hele goede recensies in het midden van de stad.
Hotel Puno
2 persoonskamer

Reizen naar Puno: Hoe kom ik er?

De verbindingen met het vervoer in Peru zijn over het algemeen goed en dat geldt ook voor de verbinding naar Puno. De stad is te bereiken vanuit verschillende richtingen met de bus of auto. Beschik je over een huurauto, dan zal je zelf naar Puno afreizen van desbetreffende plaats. Reis je met de bus door Peru, dan kom je waarschijnlijk vanuit Arequipa of Cusco naar Puno toe. Het Titicacameer is de volgende bestemming op de reisroute door Peru na een van deze steden.

  •  Cusco -> Puno = 6 uur en 30 minuten met de bus
  • Arequipa -> Puno = 6 uur en 30 minuten met de bus

De bussen zijn comfortabel en de reis vanuit een van deze 2 steden wordt gekenmerkt met prachtige landschappen en kleine dorpjes waar je doorheen rijdt. Zowel Cusco als Arequipa ligt op een hoogte boven de 2000 meter, waardoor je zeer waarschijnlijk al gewend bent aan de hoogtes in het Andesgebergte voordat je aankomt in Puno. 

Een busticket vanuit Cusco of Arequipa naar Puno kost ongeveer €15,-. Boek hier je busticket naar Puno.

Veelgestelde vragen over Puno

Wat zijn de meest populaire tours vanuit Puno?

Puno is geen speciale stad met veel bezienswaardigheden. Het is de poort richting het Titicacameer aan de Peruviaanse kant. Alle tours vanuit Puno zijn dus richting het Titicacameer. Je kan kiezen voor een dagtour of een 2 daagse tour op het meer. 

Hoe kom ik in Puno?

Puno is vanuit verschillende richtingen te bereiken. De meest voor de hand liggende bestemming vanwaaruit je reist is Cusco of Arequipa. Vanaf beide steden is het zo een 6-7 uur rijden met de bus naar de terminal in Puno.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>