Een van de steden die je gegarandeerd zal bezoeken tijdens je reis door Peru is de witte stad Arequipa. De stad is van zichzelf beeldschoon met grote kathedralen, gezellige straatjes en heerlijke restaurants. Daarnaast zijn er in de regio Arequipa enkele populaire tours waar toeristen over heel de wereld naartoe reizen. We raden je aan om ongeveer 4 dagen te verblijven in Arequipa om de stad te verkennen en deel te nemen aan enkele tours. In dit artikel wordt duidelijk welke bezienswaardigheden in de omgeving van Arequipa te bezoeken zijn, waar je het beste kunt overnachten, worden enkele restaurants aangeraden en kom je te weten hoe je het makkelijkste reist naar Arequipa in Peru. Lees verder met ons mee...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Arequipa

Zie hier de gaafste en meest populaire tours vanuit Arequipa

17 daagse rondreis door Peru

Ontdek Peru, een van de meest mystieke landen ter wereld. Het is de bakermat van het Incarijk dat eeuwenlang een groot deel van Zuid-Amerika domineerde. Hier een op maat gemaakte rondreis door Peru:

Arequipa stad


Informatie over de witte stad 

Met een inwonersaantal van 1 miljoen is Arequipa de tweede grootste stad van Peru. Arequipa wordt ook wel de witte stad genoemd, omdat veel gebouwen zijn ontworpen uit het zilverwitte gesteente dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. De witte stad is namelijk gebouwd om een grote vulkaan heen. Arequipa is gelegen in het uiterste zuiden van Peru op 300 kilometer ten noorden van Chili. Het is dan ook de stad waarvan de meeste toeristen en lokalen over de grens gaan zonder het vliegtuig te nemen. 

Over de naam van de stad is veel onduidelijkheid. Er zijn meerdere geruchten waar de naam 'Arequipa' vandaan zou komen. Het lijkt voor de hand liggend dat de naam ontstaan is uit de tijd van de Inca's. Het volk dat in de 15e eeuw de oorspronkelijke inwoners waren van Peru. Arequipa ligt in een actief gebied van vulkanen en aardbevingen. De 3 grote vulkanen waar Arequipa omheen ligt zijn: Misti, Pichu en Chachani. De laatste grote uitbarsting is geweest in 2001. Door de vulkanische activiteiten vind je vooral laagbouw in Arequipa. 

Klimaat Arequipa

Arequipa ligt op een hoogte van 2300 meter boven zeeniveau. Waarschijnlijk is het de eerste plek in Peru tijdens je rondreis waar je te maken gaat krijgen met grote hoogtes. Plan de eerste dagen daarom geen zware activiteiten in en neem voldoende rust. Drink verder veel water/thee en eet genoeg. Je lichaam moet wennen aan de hoogtes en dat gaat het snelste door op een rustige manier de stad te verkennen. 

Het klimaattype dat heerst in Arequipa is een koud woestijnklimaat. De stad is gelegen in een woestijn op grote hoogte, wat koude temperaturen met zich mee kan brengen. Gemiddeld is de temperatuur gedurende het jaar tussen de 15 en 18 graden. Februari is de koudste maand en de warmste maanden zijn september en oktober.

Wat betreft de neerslag zijn er grotere verschillen in Arequipa gedurende het jaar. De meeste neerslag valt in de maanden december tot en met april met een gemiddelde neerslag van ongeveer 30-35 millimeter. In de maanden mei tot en met september valt er vrijwel geen regen. Gemiddeld zo een 1-2 millimeter in deze maanden. De beste reistijd om naar Arequipa te gaan is dan ook in de maanden mei tot en met september.

Vulkaan Mitsi

Arequipa bezienswaardigheden: Top-5  

Zowel de stad Arequipa als de omgeving heeft ontzettend veel te bieden. Er zijn prachtige bezienswaardigheden in Arequipa om te bezoeken en er starten verschillende tours vanuit Arequipa waarmee je de schitterende natuur rondom de stad ontdekt. Hieronder worden de top-5 bezienswaardigheden uitgelicht om je een beter antwoord te geven op de vraag: Wat te doen in Arequipa? 

 1. Plaza de Armas: Een van de mooiste hoofdpleinen van heel Peru is de Plaza de Armas in Arequipa. 
 2. Mirador Yanahuara: Spectaculair uitzichtpunt op de vulkaan Misti in de wijk Mirador Yanahuara
 3. Trekking Misti vulkaan: Beklim de Misti vulkaan met een hoogte van 5800 meter voor een prachtig zicht. 
 4. Santa Catalina klooster: Bezoek het eeuwenoude klooster dat in de 18e eeuw de grootste ter wereld was. 
 5. Free walking tour: Neem deel aan een gratis stadstour. Een gids neemt je mee langs alle bijzonder plekken in de stad. Absoluut een aanrader om Arequipa te ontdekken. Een fooi wordt wel gewaardeerd door de gids. 

Nu je de belangrijkste bezienswaardigheden in de witte stad weet is het tijd om je te informeren over de populairste tours. Op ongeveer 160 kilometer van Arequipa ligt de Colca Canyon. Dit is een kloof op 3500 meter diepte en een van de meest bezochte attracties in Peru. Vanuit Arequipa worden er dan ook vele tours aangeboden naar Colca Canyon. Hieronder lichten we de 2 meest populaire tours naar Colca Canyon vanuit Arequipa uit:

Colca Canyon dagtour

Dagtour Colca Canyon

Deelnemen aan de dagtour naar Colca Canyon belooft een prachtige dag te worden. Je moet er vroeg voor opstaan, want je wordt opgehaald bij je hotel of hostel om 03:00-03:30. Het is ook een lange dag want je bent 14-15 uur onderweg. Je maakt tijdens de dagtour onder meer prachtige wandelingen en hebt tijd om foto's te maken op enkele uitzichtpunten die je versteld doen staan. Ontbijt en transport zijn inbegrepen bij de tour. Water en snacks zal je zelf moeten kopen voor de tour.  Boek hier de beste dagtour vanuit Arequipa naar Colca Canyon

Colca Canyon 2 daagse tour

2 daagse tour Colca Canyon

Ook voor de 2 daagse Colca Canyon tour wordt je opgehaald rond 03:00-03:45 in je hostel of hotel. Ontdek de prachtige natuur van deze diepe kloof en spot de grootste vogel ter wereld: De Andes Condor. Na afloop van de 2 daagse tour, die volop in het teken staat van hiken en prachtige natuur ontdekken, heb je de keuze om afgezet te worden in Puno of terug in Arequipa. Inbegrepen bij de tour zit onder andere: transportkosten, 2 keer ontbijt, 1 keer lunch en 1 keer avondeten. Je slaapt in een lodge voor maximaal 4 personen. Boek hier de beste 2 daagse tour vanuit Arequipa naar Colca Canyon.

Arequipa Peru accommodatie 

In de tweede grootste stad van Peru heb je een groot aanbod om te overnachten. Er zijn accommodaties in allerlei vormen, zoals hostels, hotels, appartementen en AirBNB. We raden aan om te verblijven in de buurt van Plaza de Armas. Dit is het centrum van Arequipa en de veiligste buurt. In het centrum zijn vele restaurants, barretjes en gezellige straatjes waar je 's avonds prima entertainment heb. Hieronder hebben we de beste hostels en hotels in Arequipa uitgekozen voor jullie reizigers:

Beste hostels Arequipa

 1. Way Kap Hostel: Goedkoop hostel en veel entertainment. Makkelijk kennis maken.
 2. Orkkowasi: Het hostel met de beste beoordeling en de beste faciliteiten. 
 3. Econunay Hostel: Een goed hostel voor de laagste prijs in het centrum van de stad.
Way kap
Arequipa hostel

Beste hotels Arequipa

 1. Arequipa Inn: Dit hotel bevind zich midden in het centrum en heeft veel rust.
 2. Casa Baraquel: Het best beoordeelde hotel met de beste faciliteiten. Wel 2 kilometer van het centrum.
 3. Casona Plaza Hotel Het goedkoopste hotel van uitstekende kwaliteit in het centrum van de stad.
Arequipa inn
Arequipa hotel

Reizen naar Arequipa: Hoe kom ik er?

Arequipa ligt in het zuiden van Peru en is daarom niet heel makkelijk te bereiken vanuit het grootste gedeelte van het land. De reisafstanden in Peru zijn groot doordat het land in de bergen ligt en de wegen zijn niet overal even goed. Vanuit de meest toeristische reisroute door Peru komt het grootste aantal reizigers in Arequipa aan via Ica, Cusco, Puno of hoofdstad Lima. Het ligt er in dit geval maar net aan via welke route jij reist door Peru. Vanuit eerder genoemde steden is de reistijd ongeveer zolang met bus of vliegtuig:

 • Lima -> Arequipa = 20 uur met de bus of 1,5 uur met het vliegtuig
 • Cusco -> Arequipa = 10 uur met de bus, 1 uur met het vliegtuig
 • Ica -> Arequipa = 12 uur met de bus
 • Puno -> Arequipa = 6,5 uur met de bus 

Waar je vandaan reist naar de witte stad ligt zoals gezegd aan de reisroute die jij aflegt door Peru. Vanuit Puno (Titicacameer) is de afstand het kortste, terwijl Ica de plaats is die voor of na je bezoek aan Arequipa komt op de route. De meeste toeristen zullen dan ook vanuit Ica of Puno afreizen naar Arequipa. Boek hier je busticket van Ica of Puno naar Arequipa.

Arequipa Colca

Beste restaurants in Arequipa

Een van de redenen waarom Arequipa niet mag ontbreken om te bezoeken is door het heerlijke eten in de stad. De hele dag staan er kraampjes op straat die voedsel verkopen, en de restaurants in de stad zijn van hoge kwaliteit. Zeker rondom Plaza de Armas kan je lekker eten. Op het plein zijn de restaurants redelijk duur, maar loop je een van de vele zijstraatjes in, dan kom je bij goedkope restaurants die heerlijke gerechten serveren. 

De keuze is enorm: er zijn zowel lokale restaurants als vele internationale restaurant. Het restaurant dat we willen uitlichten is Pasta Cantaan. De naam doet het al vermoeden, maar Pasta Cantaan is het beste Italiaanse restaurant in Arequipa. Je kan er pasta of pizza helemaal naar eigen voorkeur bestellen en de service is uitstekend. Pasta Canteen staat hoog aangeschreven en wordt door veel eerdere bezoekers aangeraden. 

Andere restaurants in Arequipa waar je heerlijk kan eten zijn: Casta Fior (Peruviaans eten) en El Fuego (steak). Naast deze genoemde restaurants zijn er nog veel meer goede etenstenten en straatkraampjes in de stad. Ontdek het eten in Arequipa zelf tijdens je bezoek aan de witte stad.

Arequipa nachtleven

Over het algemeen is het nachtleven in Arequipa een stuk rustiger dan in Lima of Cusco. Ondanks dat Arequipa een grote stad is, zijn er minder uitgaansgelegenheden en discotheken. Ook in hostels zijn er minder feestelijke activiteiten dan in eerder genoemde steden. Toch zijn er een aantal plaatsen waar je wel degelijk uit kan gaan in de stad. 

Er zijn een aantal karaokebars (Feel your Voice en Boxes Karaoke), meerdere discotheken (Deja Vu en Casona Forum) en verschillende barretjes waar je een drankje kan doen. Het nachtleven vind vooral plaats rondom Plaza de Armas. Ontdek het nachtleven in Arequipa zelf door naar het centrum van de stad te gaan in de avond.

Veelgestelde vragen over de witte stad Arequipa in Peru


Wat zijn de meest populaire tours vanuit Arequipa?

De meest populaire tours vanuit Arequipa gaan richting de Colca Canyon. Je kan kiezen voor een dagtour richting de Colca Canyon, maar ook voor een 2 daagse tour naar een van de diepste kloven ter wereld. 

Hoe kom ik in Arequipa?

Je kan Arequipa bereiken met de bus of met het vliegtuig. Over het algemeen komen de meeste toeristen vanuit Ica, Puno of Lima. 

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>