Een van de plekken die niet mag ontbreken op de lijst met bezienswaardigheden van Peru is Paracas. Deze kleine havenstad ligt ten zuiden van Lima in de provincie Ica. Een reden om Paracas te bezoeken is de schitterende natuur, waar de woestijn samenkomt met de oceaan. Ook zijn er verschillende tours vanuit Paracas waar je nationale parken gaat ontdekken en vaart naar eilanden met enorm veel zeedieren. Paracas heeft dus zoveel te bieden, dat een bezoek aan deze stad het meer dan waard is. Kom in dit artikel alles te weten over Paracas en reis af naar deze bijzondere plek!

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Paracas

Zie hier de gaafste en meest populaire tours in Paracas

Paracas

Wat is Paracas? 

Paracas is de hoofdstad van het district in de provincie Ica. Het is een havenstad dat zich focust op toerisme en reizigers dan ook uitnodigt door tours aan te bieden. De bekendste tours zijn die naar Paracas National Reserve en de Ballestas Eilanden. Sinds het toerisme in de regio is opgebloeid heeft Paracas een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn veel hotels en hostels gebouwd die luxe uitstralen en waar backpackers volop naartoe trekken.

Paracas is ontdekt door generaal Jose de San Martin. Hij kwam in 1820 aan met een groot aantal schepen tijdens de Peruaanse vrijheid expeditie. Sinds dit moment hoort Paracas bij Peru en heeft het een kenmerkende naam in het land. De stad wordt jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht. 

Hoe kom ik bij Paracas?

Er zijn verschillende manieren om bij Paracas te komen. Je kan er voor kiezen om te overnachten in de havenstad, maar je kan ook via een dagtour vanuit Lima of Ica/Huacachina de stad en de bezienswaardigheden bezoeken. Kies je ervoor om te overnachten in Paracas, dan raden we aan om 1 tot 2 nachten te verblijven. Op de paar bezienswaardigheden na is Paracas geen plek waar heel veel te zien of beleven valt. Wel is het een van de weinige plekken tijdens de "meest populaire rondreis door Peru" waar je kan zwemmen en een dag kan vertoeven op het strand. Dit is een reden voor toeristen om wat langer te blijven. Hieronder geven we een aantal opties hoe je af kan reizen naar Paracas:

Lima -> Paracas = 3 uur en 15 minuten met de bus

Ica -> Paracas = 1 uur met de bus

Nazca -> Paracas = 3 uur en 30 minuten met de bus

Zoals je ziet zijn de afstanden niet enorm lang om naar de havenstad af te reizen. Je gaat ze namelijk langer krijgen in Peru. Een plek die we nog niet uitgelicht hebben hiervoor is Nazca. Ook dit is een plek die veel bezocht wordt door toeristen en die gelegen is in de Ica regio. Nazca kenmerkt zich door de wereldbekende Nazca-lijnen. Dit zijn geogliefen (makkelijker gezegd tekeningen) in het zand met bepaalde patronen, waarvan men tot op de dag van vandaag niet precies over uit was wat het betekend heeft. Het stamt uit de tijd van de Inca's. Om deze geogliefen te aanschouwen moet je met een vliegtuig de lucht in. Vanaf de grond zijn de geogliefen namelijk niet goed zichtbaar.

Boek je busticket vanuit een van de bovengenoemde steden naar Paracas hier.

Ballestas eilanden

Tours naar het Nationale Park

De reden dat veel toeristen naar Paracas trekken is door de vele tours die aangeboden worden. Deze tours worden aangeboden vanuit de stad zelf, maar ook vanuit steden op een aantal uur rijden zoals Lima en Ica. Hoogtepunten voor tours zijn de Ballestas eilanden en de Nationale Reserves. Dit is een natuurpark waar de woestijn grenst aan de oceaan. Hieronder worden de meest populaire tours naar Paracas uitgelicht. Ook kan je online boeken, waardoor je zeker bent van een plekje in de tour: 

Vanuit Paracas: Tour naar het National Reserve & de Ballestas Eilanden

Tour paracas nationale reserve

De beste manier om de omgeving te verkennen is vanuit Paracas zelf. Je wordt opgepikt door de tourgids in je hostel of hotel en begint meteen aan de tour, zonder lange reistijd. Deze reistijd geldt bijvoorbeeld wel vanuit Lima of Ica. Nadat je bent opgehaald stap je in de speedboot onderweg naar de Ballestas Eilanden. Hier zie je hiërogliefen en indrukwekkende zeedieren. Na een aantal uur op de boot is het tijd om kennis te maken met de Nationale Reserve. Je zal versteld staan van de uitgestrekte woestijn die samenkomt me de oceaan. Dit en zoveel meer tijdens deze onwijs gave tour vanuit Paracas! Boek hier je tour vanuit Paracas naar de Nationale Reserve en de Ballestas Eilanden

Mini Buggy Tour in Paracas National Reserve

Buggy tour Paracas national reserve

Voor de avonturiers onder ons is er een ontzettend leuke buggy tour beschikbaar vanaf Paracas. Tijdens deze tour ontdek je het National Reserve op spectaculaire wijze. In totaal duurt de buggy ride zo een 2 uur, waarna jij de prachtige omgeving nooit meer zal vergeten door deze unieke ervaring. Na het aanmelden voor de tour zal je opgehaald worden bij je hotel of hostel in Paracas. Vervolgens neem je enkele veiligheid-en gezondheidsrisico's door met je gids en krijg je een automatische mini buggy. Deze mini buggy zal jouw vriend zijn voor de komende 2 uur. Er zullen enkele stops plaatsvinden bij de belangrijkste bezienswaardigheden van het Nationale Park. Boek hier je buggy tour door Paracas National Reserve

Wat is de beste reistijd naar Paracas?

Paracas ligt in een zanderig gebied met veel wind. De naam betekent dan ook letterlijk vertaald (para)=rain en (cas)=zand. Er zijn hierdoor regelmatig zandstormen, maar gek genoeg weinig neerslag gedurende het jaar. Het klimaattype in de regio Paracas wordt gezien als een warm woestijnklimaat. Dit betekent dat het hele jaar de temperaturen hoog zijn en er veel zon intensiteit is. Wees dan ook voorbereid op de warme temperaturen door luchtige kleding te dragen en veel water te drinken. Zoals gezegd staat er veel wind, waardoor het handig is om een vestje mee te nemen en eventueel te dragen als je het koud hebt. Tegen de avond koelt de temperatuur snel af in woestijn gebieden.

De warmste maanden zijn van januari tot en met april. De gemiddelde temperatuur in Paracas gedurende het jaar is 20 graden. In de maanden januari tot en met april is het gemiddeld 22 graden met een neerslaghoeveelheid van 6 millimeter. In de maanden mei tot en met september is het gemiddelde 18 graden met een neerslaghoeveelheid tussen de 0 en 1 millimeter.  

Wij raden dan ook aan om naar Paracas af te reizen in de maanden mei tot en met september. Je bent er in deze maanden vrijwel zeker van dat het droog is en de temperatuur is nog steeds hoog met veel zon. Zeker op het water richting de Ballestas eilanden of in het National Park is het lekker om droog te blijven.

Nazca figuren Paracas

Bezienswaardigheden Paracas

De 2 hoogtepunten tijdens je bezoek aan de havenstad zijn Paracas National Reserve en de Ballestas Eilanden. Jaarlijks trekken duizenden lokalen en toeristen naar deze plekken toe om het te aanschouwen. Zoals eerder in dit artikel aangegeven is, kan je Paracas National Reserve en de Ballestas Eilanden bezoeken met een tour vanuit onder andere Lima, Ica en Paracas zelf. Naast de 2 hoogtepunten zijn er nog enkele bezienswaardigheden in de regio van Paracas:

 • Centrum van de stad Paracas: El Chaco 
 • Centro de Interpretacion: Museum over de omgeving van het nationale park 
 • Playa de la Mina: Een van de weinige zandstranden tijdens je rondreis door Peru
 • La Cathedral: Prachtig uitzichtpunt nabij het strand
 • Inti-Mar: Strand & Beachclub waar je wat kan eten en drinken

Ook nadat je het nationale park en de Ballestas eilanden hebt gezien valt er dus nog genoeg te beleven in de regio Paracas. Tijdens je reis door Peru zal je niet vaak zandstranden tegenkomen. Paracas is een van de weinige plekken in het zuiderlijk gedeelte van Peru waar je aangenaam kan zwemmen aan het strand. 

Wat zijn de Ballestas eilanden?

Het is niet de eerste keer dat je de naam hoort in dit artikel, en waarschijnlijk heb je onderhand al een idee wat het precies is, maar we gaan je meer uitleg geven over de fantastische Ballestas eilanden in Peru. Deze eilanden worden door menig toerist overgeslagen tijdens een reis door Peru, maar als je Paracas bezoekt heb je absoluut geen excuses meer om niet de pracht van de Ballestas eilanden te aanschouwen. 


De Ballestas eilanden (ook wel Islas Ballestas genoemd in het Spaanszijn gelegen in de Stille Oceaan en worden ook wel de Galapagos Eilanden van Peru genoemd. Geen slechte benaming, aangezien de wereldbekende Galapagos Eilanden in Ecuador jaarlijks door honderduizenden reizigers bezocht wordt. De overeenkomst is te verklaren door de grote hoeveelheid dieren die je op beide eilanden kan bewonderen. Op de Ballestas eilanden leven namelijk penguins, zeeleeuwen, zeevogels en verschillende vissoorten. Een goede reden dus om deze eilanden te bezoeken. 


De meeste tours richting de Ballestas eilanden vinden plaats vanuit Lima, Pisco of Paracas. Vanuit de hoofdstad Lima is het ongeveer 200 kilometer rijden naar de boten voor een tour, vanuit Pisco 15 kilometer en Paracas is de uitvalsbasis. Vanuit de haven van Paracas vertrekken namelijk dagelijks speedboten om de spectaculaire zoogdieren te bekijken. 

Zeeleeuwen Paracas

Checklist: Wat mee te nemen?

Een goede voorbereiding is het halve werk voor je trip naar Paracas. Het is mogelijk om met een tour de omgeving te verkennen, maar je kan dit natuurlijk ook op eigen initiatief doen. Welke manier je ook kiest, het is belangrijk dat je rekening houdt met warme temperaturen en een woestijnklimaat in Paracas. Wij willen je dan ook benadrukken dat je een aantal dingen zeker mee moet nemen tijdens je trip. Hieronder een checklist met spullen die je meeneemt naar Paracas:

 • Zwemkleding
 • Zonnebrand 
 • Eventueel warme kleding voor in de avonden
 • Slippers / stevige schoenen
 • Veel water 
 • Snacks
 • Paspoort
 • Cash geld 

Dit zijn aan te raden spullen om mee te nemen naar Paracas national park en de Ballestas eilanden. Je paspoort is verplicht om ingang te verkrijgen tot het park en cash geld is handig, omdat je niet overal pinautomaten hebt in de regio. Naast deze voorgestelde spullen om mee te nemen, zal je zelf ongetwijfeld meer spullen nodig denken te hebben. Neem gerust mee wat jij denkt extra nodig te hebben voor je dagen in Paracas. 

Veelgestelde vragen over Paracas


Wat zijn de meest populaire tours in Paracas?

Tijdens de meest populaire tour in Paracas ontdek je het Nationale Reserve en de Ballestas Eilanden. Prachtige landschappen, wilde zeeleeuwen en eeuwenoude hiërogliefen zullen je niet ontgaan tijdens deze tour. 

Wat is de beste reistijd naar Paracas?

Paracas Peru kan je het beste bezoeken in de maanden mei tot en met september. Paracas wordt gekenmerkt door een warm woestijnklimaat, waardoor de temperaturen hoog op kunnen lopen. In de maanden mei tot en met september ben je verzekerd van hoge temperaturen en weinig neerslag.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>