Misschien wist je het al, maar pinnen in het buitenland kost geld. Je betaald namelijk transactiekosten over het gepinde bedrag. De hoogte van deze transactiekosten verschillen per bank, maar het kan een groot bedrag. Sommige banken berekenen een vast bedrag als transactiekosten, terwijl andere banken een percentage bereken over het gepinde bedrag. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in Peru? Wat zijn de meest betrouwbare banken om te pinnen, hoe hoog zijn de transactiekosten en is er misschien zelfs een bank waar geen transactiekosten betaald worden? Je leest het in dit artikel over pinnen in Peru!

Pinnen in Peru
Sol Peru

Wat zijn transactiekosten?

Om je mee te nemen in de wereld van transactiekosten moet je eerst weten wat het begrip betekend. Transactiekosten zijn alle kosten die in het economisch verkeer moeten worden gemaakt ten behoeve van het tot stand brengen van een transactie, oftewel het pinnen. Daarnaast krijg je in landen buiten de Eurozone ook nog eens te maken met koersopslag. 

Wat is koersopslag?

Met koersopslag krijg je te maken als je geld gaat pinnen in landen waar ze met een andere munt betalen dan de euro. In deze opslag zijn kosten verbonden voor het omrekenen van vreemde valuta naar de euro. Deze kosten worden zowel doorberekend bij het pinnen met een betaalpas als bij het geld opnemen met creditcard. 

Wat zijn betrouwbare banken in Peru?

Toch moet je geld pinnen in Peru om iets te kunnen betalen. Peru is niet zo ontwikkeld als de landen in Europa, waardoor er vaak nog met cash betaald moet worden. Dit geldt zeker in kleine winkeltjes, restaurants en vaak zelfs bij touroperators. Het is dus erg belangrijk dat je cash op zak hebt in Peru. Wees ervan bewust dat je geld opneemt bij een betrouwbare bank. Je zal in Peru geen ABN, ING of Rabobank vinden. Om je een beter beeld te geven van betrouwbare banken in Peru zijn hieronder een aantal grote banken benoemd waar reizigers gebruik van maken tijdens hun rondreis:

 1. Banco de Crédito 
 2. Banco de Nación (RedBanc) 
 3. BBVA
 4. Scotiabank 
 5. Interbank

Bovengenoemde banken zitten verspreid door heel het land waardoor geld pinnen in Peru geen problemen hoeft op te leveren. Toch raden we aan om geld te pinnen als je in steden bent. Niet alle kleinere dorpjes zijn voorzien van een pinautomaat, waardoor je kans hebt om met lege handen te staan. Zeker als je bedenkt dat je in deze kleinere dorpjes vaak alleen met cash kan betalen. Ook komt het regelmatig voor dat er geen geld in de pinautomaten zit. In een stad heb je dan meer mogelijkheden om naar een alternatief te zoeken. 

Bekijk hier ook de leukste tours in Peru:

Geld peru


Welke bank in Peru heeft de laagste transactiekosten?

Wij begrijpen dat je als reiziger zo min mogelijk geld kwijt wilt zijn aan transactiekosten. Zeker voor backpackers die langere tijd reizen is het een dure kostenpost om iedere keer transactiekosten te betalen over het gepinde bedrag. Bij de meeste banken in Peru is het niet erg voordelig om geld te pinnen. Bij Scotiabank, Interbank en BBVA kan je bijvoorbeeld maar maximaal 400 Sol per keer pinnen. Dat is omgerekend een bedrag van ongeveer €100,-. Daar staat tegenover dat je ook nog eens 15-25 Sol transactiekosten betaald. Dat is dus €4-6 op een bedrag van €100,-. Best veel als je het ons vraagt.

Voordeliger is om te pinnen in Peru bij Banco de Crédito of Banco de Nación. Je betaald bij deze banken namelijk geen extra kosten. Er komen dus geen lokale commissies bij, waardoor je goedkoop uit bent. Het verschil tussen de twee banken is dat je bij Banco de Crédito een hoger bedrag kan pinnen. Per keer kan je 700 Sol pinnen, wat omgerekend zo een €175 is. 

Wij raden dan ook aan om geld te pinnen in Peru bij Banco de Crédito, omdat je nauwelijks tot geen transactiekosten betaald en je kan hier het hoogste bedrag pinnen.

Bekijk hier de verhouding tussen de Euro en de Sol op dit moment.

Is het aan te raden om Euro's om te wisselen voor Soles? 

Het antwoord op deze vraag is makkelijk en duidelijk te beantwoorden: Nee! Het is niet handig om je euro's om te wisselen voor soles. Je verlies ongeveer 2% tot 5% bij het omwisselen van munteenheden in Peru. Zeker op de luchthaven lever je veel in. Het is voordeliger om je euro's te bewaren en te pinnen bij Banco de Crèdito. De wisselkoersen wisselen ieder moment van de dag, waardoor het lastig is om te bepalen hoeveel je inlevert. Dit veranderd namelijk per dag. 

Naast Soles wordt ook de Amerikaanse Dollar geaccepteerd op de meeste plekken in Peru. Bij sommige banken kan je zelfs Dollars pinnen. Wij raden aan om geen Amerikaans Dollars op te nemen, aangezien de meeste restaurants, winkels of touroperators hier niet op zitten te wachten. Om er zeker van te zijn dat je geld aangenomen wordt betaal je gewoon met de lokale Sol.

Tips over geldzaken in Peru

Hopelijk ben je wat meer bekend wat betreft de bank-en geldzaken in Peru na het lezen van dit artikel. Als het goed is weet je bij welke bank je het beste kan pinnen in Peru, wat betrouwbare banken zijn en hoeveel transactie je betaald. Om het allemaal nog 1 keer kort uit te leggen stellen we een klein overzicht samen met de beste tips over geldzaken in Peru:

 • Geld opnemen doe je bij een betrouwbare bank 
 • De minste (vrijwel geen) transactiekosten betaal je bij Banco de Crédito
 • Het hoogste bedrag kan je opnemen bij Banco de Crédito (700 Sol = €175,-)
 • Geld opnemen doe je in de steden 
 • Wissel geen euro's in voor Sol, je levert namelijk in
 • Betaal in restaurants/winkels/toeroperators met creditcard en niet met betaalpas

De laatste tip die we geven is nog niet eerder besproken in dit artikel. Het is voordeliger om in een restaurant of winkel te betalen met creditcard. De meest populaire creditcards zijn Visa en MasterCard. Het voordeel van een creditcard is dat je geen wisselkoersverlies hebt bij betalingen. 

Wij raden dan ook aan om een creditcard aan te schaffen voordat je naar Peru vliegt. Ook bij het boeken van accommodatie wordt vaak gevraagd naar een creditcard.


Veelgestelde vragen over het pinnen in Peru

Is er een bank in Peru zonder transactiekosten?

De enige bank waar je nauwelijks tot geen transactiekosten betaald is de Banco de Crédito. Daarnaast kan je hier pinnen tot 700 Soles. Dat is het hoogste bedrag van alle banken in Peru. Het is dan ook aan te raden om te pinnen bij Banco de Crédito.

Wat zijn betrouwbare banken in Peru om geld te pinnen?

Betrouwbare banken waar je zonder problemen geld kan pinnen in Peru zijn: Banco de Crédito, Banco de Nación, Scotiabank, BBVA en Interbank. De hoogtes van het maximale bedrag om te pinnen en de gebonden transactiekosten verschillen per bank.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>