Voordat je op reis gaat moet je altijd nagaan of je vaccinaties nodig hebt om het desbetreffende land binnen te komen. Er zijn zat landen die toegang weigeren bij aankomst nadat ze zien dat je geen verplichte vaccinatie hebt tegen een bepaalde ziekte. Niet alleen omdat het verplicht is, maar ook voor jezelf is het beter om je te laten vaccineren voordat je landen buiten Europa betreed. Er heersen ziektes in andere werelddelen die ons immuunsysteem aantasten en waar we erg ziek van kunnen worden.

Onderschat deze ziektes niet en ga met klachten meteen naar een huisarts of ziekenhuis. Jaarlijks zijn er vele toeristen die dit niet doen en waarbij de afloop schadelijk is. In dit artikel wordt alles duidelijk wat betreft eventuele vaccinaties die je nodig hebt voor je reis door Peru.


Wat zijn vaccinaties?

De letterlijke betekenis van een vaccinatie is al volgt: "een vaccinatie is de injectie van een vaccin in het lichaam waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt die je beschermen tegen een infectieziekte". Als je vervolgens in aanmerking komt met de infectieziekte waar jij tegen gevaccineerd bent dan herkent je lichaam dit. Er worden dan onmiddellijk extra antistoffen aangemaakt, waardoor je niet of veel minder ziek wordt. (Bron: Laatjevaccineren.be

In vaccins zitten 3 soorten bestanddelen: werkzame delen, hulpstoffen en reststoffen. De werkzame delen zijn de delen van het virus waartegen bescherming wordt opgebouwd. Hulpstoffen worden toegevoegd aan het vaccin om de werking te verbeteren, de houdbaarheid uit te stellen en toediening makkelijk te maken. De reststoffen zijn resten van stoffen die tijdens het productieproces zijn toegevoegd aan het vaccin. Na productie worden ze zoveel mogelijk uit het vaccin gehaald. (Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl)

Welke vaccinaties heb ik nodig in Peru?

Nu je een beter beeld hebt over de betekenis van een vaccinatie is het tijd om erachter te komen welke vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn voor een reis naar Peru. We willen je meteen duidelijk maken dat er (op COVID'19 na) geen vaccinaties verplicht zijn voordat je afreist naar Peru, maar dat er wel een aantal sterk aanbevolen worden. De aanbevolen vaccinaties voor Peru zijn:

  1. Gele koorts - Tropische ziekte die wordt overgedragen door tropische muggen
  2. DTP - Veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie. Overgedragen van mens op mens door hoesten
  3. Hepatitis A - Leverontsteking door een virus, veroorzaakt door onder andere slechte hygiĆ«ne

Heb je eerder een verre reis gemaakt, dan is de kans groot dat je al gevaccineerd bent voor DTP en Hepatitis A. Deze vaccinaties worden namelijk in grote gedeeltes op de wereld aanbevolen. Na meerdere vaccinaties tegen deze 2 infectie ziektes ben je jarenlang bescherm. Gele koorts komt minder vaak voor en de kans is aanwezig dat je hier nog niet voor gevaccineerd bent. Het wordt sterk aangeraden om je hier tegen te vaccineren voordat je naar Peru reist. 

Hoelang gelden bovenstaande vaccinaties?

Hierboven is benoemd dat een vaccinatie tegen Gele koorts, DTP en Hepatitis A aanbevolen wordt voor je reis naar Peru. Na 1 vaccinatie ben je niet altijd levenslang beschermd tegen de infectieziekte. Hoe zit dat met de vaccinaties tegen de eerder benoemde infectieziektes? 

  • Gele koorts - 1 vaccinatie = levenslange bescherming 
  • DTP - 1 vaccinatie = 10 jaar geldig
  • Hepatitis A - 1 vaccinatie = 1 jaar geldig  ,  2 vaccinatie = 30 jaar geldig

*Het is verplicht om volledig gevaccineerd te zijn tegen het Corona virus om Peru binnen te mogen komen!

Vaccineren Peru

Waar kan ik me laten vaccineren voor mijn reis?

Om je te vaccineren voor Gele koorts, DTP en Hepatitis A maak je een afspraak bij de GGD. Niet alleen zullen ze bij de GGD het vaccin toedienen in het lichaam, maar ook geven ze advies over bijvoorbeeld preventie en wat te doen bij mogelijke besmetting. Een vaccinatie kost geld, maar je beschermd je lichaam maximaal. Sommige zorgverzekeringen dekken de kosten van de vaccinaties. Je kan dan het gehele bedrag terug declareren. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekering. 

Maak hier een vaccinatie afspraak bij de GGD voor je reis naar Peru.

Nadat je gevaccineerd bent zal dit geregistreerd worden in het gele vaccinatie boekje. Misschien heb je deze al in huis door eerdere vaccinaties. Neem hem dan mee naar je afspraak bij de GGD. Heb je deze nog niet in huis, dan krijg je deze van de GGD met daarbij de stempels van de vaccinatie. In sommige landen vragen ze naar dit gele vaccinatie boekje, zodat je kan aantonen dat je bent gevaccineerd tegen de voorkomende infectieziektes. 

Komt malaria voor in Peru?

Het is een veelgestelde vraag onder reizigers naar Peru of er ook malaria voorkomt in het land. In de meeste gebieden van Peru komt geen malaria voor. Zeker op plekken boven de 2000 meter zijn geen malaria muggen te vinden. Toeristische plekken als Cusco, Machu Picchu, Arequipa en het Titicacameer worden dus al uitgesloten van malaria muggen. Gelukkig kunnen we vermelden dat ook in de hoofdstad Lima geen malaria muggen voorkomen. 


Toch is er een hoog malariarisico in het noorden van Peru. De regio Loreto om precies te zijn. Hier bevind zich het Amazonegebied, een plek dat veel bezocht wordt door avontuurlijke toeristen. Het is aan te raden om lange kleren te dragen in de avonden om je tegen de muggen te weren. Gebruik daarnaast veel muggenspray om de muggen op afstand te houden. 


Ben je van plan om naar het Amazonegebied in Peru te reizen, neem dan voor de zekerheid een noodbehandeling mee. Vaak adviseert ook de GGD, na het vaccineren, om malariapillen te halen bij de apotheek.

Malaria Amazone

Hoogteziekte in Peru

Bepaalde gebieden in Peru (zeker de gebieden die jij waarschijnlijk gaat bezoeken) zijn gelegen in het Andesgebergte. De bergtoppen hebben een bereik tot meer dan 5000 meter. Ook plekken als Machu Picchu (2300 meter), Cusco (3300 meter) en het Titicacameer (3800) liggen op grote hoogte. Het kan voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte. 

Er is geen vaccinatie beschikbaar tegen hoogteziekte. Wel bestaan er medicijnen waarmee je het lichaam kan ondersteunen bij het wennen aan de hoogtes. Dit medicijn heet Acetazolamide en is te krijgen bij de huisarts. Ze worden vooral preventief voorgeschreven. Drink daarnaast veel water of thee, eet chocolade en ga de eerste dagen op hoogte geen lange wandel tochten maken.


Veelgestelde vragen over vaccinaties in Peru

Zijn vaccinaties voor Peru verplicht?

Covid is de enige vaccinatie die verplicht is om Peru binnen te komen. Het wordt daarnaast sterk aanbevolen om je te vaccineren tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. 

Komt Malaria voor in peru?

Malaria komt voor in de regio Loreto. Dit is in het noorden van Peru in het Amazonegebied. Op toeristische plekken als Machu Picchu, het Titicacameer en hoofdstad Lima komt geen malaria voor.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>