Het absolute hoogtepunt van je reis door Peru is natuurlijk het wereldwonder Machu Picchu bezoeken. Iedereen heeft er wel eens van gehoord en bij vrijwel iedere reisliefhebber staat Machu Picchu zeer waarschijnlijk ergens bovenaan op het wensenlijstje. Machu Picchu is 1 van de 7 wereldwonderen en wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. De plek heeft iets magisch en laat een onvergetelijke indruk achter bij bezoekers.

Het bezoeken van Machu Picchu is alleen niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Het kost wat moeite om er te komen en je betaald er een aardig budget voor. Maar laat je niet afschrikken hierdoor, want je krijgt er een "once in a lifetime" ervaring voor terug. In dit artikel wordt alle informatie die jij nodig hebt voor het bezoeken van Machu Picchu uitgelicht. Lees dus samen met ons verder...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Aguas Calientes 

Koop hier je tickets voor Machu Picchu

17 daagse rondreis door Peru

Ontdek Peru, een van de meest mystieke landen ter wereld. Het is de bakermat van het Incarijk dat eeuwenlang een groot deel van Zuid-Amerika domineerde. Hier een op maat gemaakte rondreis door Peru:

Wereldwonder Machu Picchu

Wat is het wereldwonder Machu Picchu eigenlijk?

Peru heeft een rijk verleden doordat het eeuwen geleden de leefomgeving was van de Inca's. Machu Picchu is dan ook een oude ruïnestad van de Inca's die in de 16e eeuw verlaten werd door het inheemse volk vanwege de Spaanse verovering. 2,5 eeuw later werd het herontdekt en bleek dat veel van de inca beschaving intact gebleven was.

Het mysterie rond Machu Picchu blijft groot en doet nog altijd discussies oplaaien. Het is namelijk niet bewezen wanneer de stad precies gebouwd is en waarvoor het diende. Tegenwoordig is Machu Picchu een van de zeven wereldwonderen en is het de best bezochte attractie van Peru. Jaarlijks komen miljoenen toeristen dit fenomeen aanschouwen. 

Lama
Machu Picchu view

Op welke manieren kan ik Machu Picchu bezoeken?

Gezegd moet worden is dat het reizen naar Machu Picchu redelijk wat tijd vergt. Er zijn verschillende manieren om het wereldwonder van Peru te bereiken, maar de uitvalbasis voor je trip is Cusco. Om naar Machu Picchu af te reizen gaan toeristen over het algemeen naar Cusco toe om vervolgens de trip te starten. 

Er zijn 2 manieren om Machu Picchu te bereiken: met de trein of door een trekking. Het is onmogelijk om met een taxi, eigen huurauto of ander transportmiddel naar het wereldwonder af te reizen. Om via een trekking Machu Picchu te bereiken moet je een tour boeken via een operator. Er zijn meerdere trekkingen mogelijk (deze worden in het hoofdstuk hieronder benoemd). Deze trekkingen duren meerdere dagen waarbij je ongeveer 8-10 uur per dag aan het hiken bent. Wil je op eigen houtje Machu Picchu ontdekken, neem dan de trein. Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe dit werkt:

Met de trein naar Machu Picchu

Voor de reizigers die zelf naar Machu Picchu willen reizen is de trein de beste optie. Meestal ben je in Cusco en koop je vanaf daar een ticket voor de trein naar Machu Picchu (of je hebt dit al gedaan). Je kan kiezen tussen 2 maatschappijen: Peru Rail en Inca RailHet treinticket moet je geprint meenemen. Op het centrale plein in Cusco "Plaza des Armes" staat een winkel van Peru Rail waar je heengaat met de bevestiging van het treinticket dat je online hebt gekocht. Zij maken vervolgens binnen 5 minuten alles gereed en printen het aangevraagde treinticket uit. Nu ben je klaar om daadwerkelijk de trein te nemen richting Machu Picchu. De trein kost ongeveer €100,- retour. Koop hier een treinticket naar Machu Picchu.

Tussenstops in Ollantaytambo & Aguas Calientes 

De trein gaat helaas niet vanuit Cusco. Je zal een gedeelde taxi of collectieve bus moeten nemen naar het dorpje Ollantaytambo. Het is iets meer dan een uur rijden en het kost je een aantal euro's. Vraag aan je hostel of hotel in Cusco of ze een gedeelde taxi kunnen regelen. De collectieve bussen rijden de hele dag vanuit Cusco naar Ollantaytambo.

Ollantaytambo is een onwijs leuk dorpje om te overnachten en te ontdekken. Het is gelegen in de bergen en heeft vele authentieke winkels en restaurants. Heb je geen tijd om te overnachten in Ollantaytambo, neem dan meteen de trein richting Aguas Calientes. Laat je geprinte treintickets zien aan de conducteur en stap in. De treinreis van Ollantaytambo naar Aguas Calientes duurt ongeveer 2 uur.

Eenmaal aangekomen in het mini dorpje Aguas Calientes ben je bijna bij Machu Picchu. Ook Aguas Calientes is een leuk dorpje om een nachtje te slapen. Er rijden geen auto's, want de enige manier om er te komen is met de trein. Het zorgt voor leuke straatjes vol met barretjes en restaurants. Vanaf Aguas Calientes heb je 2 opties om richting de poort van Machu Picchu te reizen: lopend of met de bus. 

Vanuit het dorpje is het ongeveer 2 uur hiken door de bergen naar het wereldwonder. Je kan dit helemaal zelfstandig doen zondere begeleiding. Toch liever met de bus? De bussen vertrekken ieder uur en brengen je in 20 minuten naar Machu Picchu. Je moet van tevoren in Aguas Calientes een busticket kopen van ongeveer €22,- retour. Vervolgens brengen de bussen je naar de poort van Machu Picchu en kan je de prachtige inca stad eindelijk gaan ontdekken. 

Perurail trein

De verschillende trekkingstochten naar Machu Picchu

Ook kan je dus met verschillende trekkingen hiken richting Machu Picchu. Je start vaak vanuit Cusco en wandelt in meerdere dagen richting het wereldwonder. Tussendoor geniet je van de schitterende natuur en bezoek je andere trekpleisters als deze op de route liggen. Hieronder worden de meest populaire meerdaagse trekkingen richting Machu Picchu uitgelicht:

Inca Trail

Veruit de meest populaire en wereldwijd de bekendste trekking naar Machu Picchu is de Inca Trail. Het is het pad dat de Inca's zo een 500 jaar geleden liepen om bij hun stad Machu Picchu te komen. In totaal duurt deze trekking 4 dagen waarin je zo een 43 kilometer wandelt. Je slaapt in tentjes en wandelt gemiddeld zo een 6-8 uur per dag. Tijdens de trekking kom je verschillende ruïnes en schitterende natuurgebieden tegen. 

Het is ook de enige trekking die niet bij Aguas Calientes uitkomt. Een ticket voor de Inca Trail kopen kan alleen bij een officiële touroperator uit Cusco. Je kan niet alleen de Inca Trail gaan lopen, want begeleiding is verplicht. De prijs voor de Inca Trail is ongeveer €500,- tot €800,- als je dit van tevoren boekt. Wees op tijd want het kan uitverkocht zijn door de enorme vraag. Koop hier je ticket voor de Inca Trail.

Salkantay Trail

Een andere optie om Machu Picchu te voet te bereiken is via de Salkantay Trail. Het is een schitterende hike van in totaal 5 dagen die je via prachtige gebieden leidt naar Machu Picchu Peru. Het is een pittige hike die 80 kilometer lang is. Een van de bezienswaardigheden waar je langsloopt tijdens de Salkantay Trail is Humantay Lake. Dit is een helder blauw meer op 5000 meter hoogte tussen de besneeuwde bergtoppen. 

Uiteindelijk eindig je in het mini dorpje Aguas Calientes. Vanuit hier wandel je nog 2 uur door naar Machu Picchu, waarna de 5 daagse trekking afgelopen is. Je slaapt in tenten en wandelt gemiddeld zo een 8 uur per dag. De prijs voor de Salkantay Trail is rond de €350,-. Het is dus een goedkoper alternatief van de Inca Trail. Koop hier je ticket voor de Salkantay Trail.

Inca Jungle Trail

Ben jij klaar voor een groot avontuur? Dan is de Inca Jungle Trail de beste optie voor jou om Machu Picchu te bereiken. Tijdens deze 4 daagse trekking ben je volop actief bezig. Zo ga je mountainbiken, raften, ziplinen, hiken en klimmen. Tussendoor ontspan je ook nog in de natuurlijke hot springs. De tour start vanuit Cusco en kost ongeveer €200,- tot €300,- als je deze van tevoren online boekt. Koop hier je ticket voor de Inca Jungle Trail.

Machu Picchu muren

Waar haal ik een Machu Picchu ticket?

Een entreeticket voor Machu Picchu kan je alleen kopen via de officiële website van Machu Picchu. Deze website wordt beheer door de Peruaanse overheid. Ga je via een tour of een trekking, dan zorgt de touroperator vaak voor het entreeticket. Wil je met de trein Machu Picchu bezoeken, dan zal je zelf via https://www.ticketmachupicchu.com/ een ticket moeten kopen. Wees er dus van bewust dat je niet in een winkel of op straat een goedkoop ticket voor Machu Picchu Peru gaat kopen. Deze zijn dan ongeldig of vervalst. 

Verschillende soorten entreetickets 

Machu Picchu Peru is een grote ruïnestad waarbij je meerdere bergen en schitterende uitzichtpunten hebt. Je moet van tevoren online aangeven welk tijdsdeel je op een dag Machu Picchu wilt bezoeken en tegelijkertijd kiezen welk ticket je wilt kopen. Er zijn namelijk meerdere entreetickets voor Machu Picchu beschikbaar met allemaal zijn eigen kenmerken:

 • Regulier ticket: Een ticket voor alleen Machu Picchu voor €40,- met een bezoektijd van maximaal 4 uur. 
 • Ticket Machu Picchu + Huayna Picchu: Een ticket voor Machu Picchu en het beklimmen van de Huayna Picchu. Dit is de hoge berg die je altijd achter de stad ziet. Het duur ongeveer 2 uur om boven te komen. Het kost €52,- en je hebt een bezoektijd van maximaal 6 uur. 
 • Machu Picchu + Mountain: Een ticket voor Machu Picchu en het beklimmen van de Machu Picchu Mountain. Dit is de berg tegenovergesteld aan de Huayna Picchu. De prijs voor dit ticket is €52,- en je hebt een bezoektijd van maximaal 7 uur. 

Let op: Bij de aankoop van een Machu Picchu ticket krijg je de bevestiging + het ticket via de mail geleverd. Je moet het ticket uitprinten en op papier laten zien bij de balie van de Machu Picchu ingang. Je kan vaak bij je hotel of hostel vragen of ze het ticket voor je kunnen uitprinten. Vergeet daarnaast niet je paspoort mee te nemen, ook deze is verplicht. 

Machu Picchu prijs: Wat betaal ik om het te bezoeken?

Het is zeker niet goedkoop om Machu Picchu te bezoeken. Zowel met een trekking als met de trein betaal je een hoge prijs. Daarentegen is het een onvergetelijke ervaring, 1 van de zeven wereldwonderen en het hoogtepunt van Peru. De prijzen van de trekkingen zijn in het vorige hoofdstuk behandeld. Hieronder worden ze opgesomd als je ze online en op tijd koopt:

 • Inca Trail - €500-€800
 • Salkantay Trail - €350 
 • Inca Jungle Trail - €200-€300

Gezegd moet worden is dat je bij een trekking betaald voor 4-5 dagen en onder andere eten/drinken, entreeticket en overnachtingen inclusief betaald. Er zijn dus geen bijkomende kosten meer. Ga je op eigen houtje met de trein en vervolgens met de bus, dan zullen er kosten bijkomen. Ga je zelf Machu Picchu bezoeken, reken dan op de volgende kosten:

 • Regulier entreeticket Machu Picchu - €40
 • Treinticket retour - €100-€120
 • Busticket retour - €22
 • Vervoer Cusco naar Ollantaytambo retour - €10-€15
 • Eten/drinken en overnachtingskosten - €? 

Het is door ons niet te bepalen of je er voor kiest om Machu Picchu in 1 dag te bezoeken vanuit Cusco of dat je gaat overnachten in Ollantaytambo en Aguas Calientes. Het bedrag voor eten en drinken en accommodatie kunnen we dan ook niet berekenen. Je kan ook een dagtour vanuit Cusco doen naar Machu Picchu via een georganiseerde organisatie. Koop hier je ticket voor een dagtour naar Machu Picchu vanuit Cusco.

Ruïnestad Machu Picchu
Alpaca

Wat moet ik meenemen naar Machu Picchu?

Er zijn een aantal dingen die verplicht zijn om mee te nemen, maar ook een aantal dingen die wij zeer aanraden om mee te nemen naar Machu Picchu. Het wereldwonder van Peru wordt streng gecontroleerd door de overheid, waardoor je persoonsgegevens zal moeten delen. Om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt naar Machu Picchu om binnen te komen hebben we een checklist opgesteld:

Checklist Machu Picchu

 • Geldig paspoort (je kan een stempel van Machu Picchu erin laten zetten)
 •  Busticket
 • Treinticket
 • Muggenspray
 • Zonnebrand
 • Veel water
 • Warme kleding (je bent op 2400 meter hoogte) 
 • Stevige wandelschoenen
 • Camera
 • Cash geld

Het aller belangrijkste is dat je een persoonsgebonden paspoort meeneemt en dat je er zelf voor zorgt dat je goed aangekleed bent. Het kan zeker in de ochtenden namelijk fris zijn in de bergen. Een camera of telefoon neem je mee voor de mooiste foto's die levenslange herinneringen vastleggen en cash geld is belangrijk omdat je niet overal kan pinnen. 

Officieel mag je geen eten meenemen naar Machu Picchu. Wel is er voor de ingang een restaurant waar je nog een snack kan nemen of een uitgebreide maaltijd. Ook zijn er binnen geen wc's in Machu Picchu. Zorg dus dat je nog even naar het toilet gaat voordat je Machu Picchu betreed. 

Natuur Machu Picchu

Wat is de beste reistijd om Machu Picchu te aanschouwen?

Het is voor veel reizigers die nog nooit naar Machu Picchu zijn geweest een vraag, en voor veel reizigers die het wereldwonder wel al bezocht hebben een discussie: Wat is de beste tijd om naar Machu Picchu te gaan? 

Iedereen wilt natuurlijk goed weer hebben bij het bezoek aan Machu Picchu. De grootste kans op goed weer is tijdens het droge seizoen. Deze loopt van april tot en met september. In de maanden april en mei zijn er minder toeristen aangezien het nog geen hoogseizoen is. Wij zeggen dus dat april en mei de beste maanden zijn om Machu Picchu te bezoeken.

Daarnaast moet je een dagdeel kiezen om het wonder te aanschouwen. Je koopt namelijk een ticket via de officiële website en moet kiezen uit een dagdeel van maximaal 4 uur. Ieder klokuur mag je naar binnen en vanaf dat moment gaan je 4 uur in. De poorten openen om 06:00 in de ochtend. Over het algemeen ben je na 2,5-3 uur wel klaar met je ronde door Machu Picchu. Een gids kan je van tevoren regelen, maar ook voor de poorten van Machu Picchu kan je dit nog regelen. Deze zal je meer vertellen over de geschiedenis van de stad, het Incarijk en de omgeving. Het is je eigen keuze of je hier gebruik van maakt.

Wij raden aan om 06:00 of tussen de middag rond 12:00 naar Machu Picchu te gaan. Om 06:00 ben je er tijdens het opkomen van de zon, wat een schitterend zicht geeft. Het risico is wel dat het erg bewolkt is rond deze tijd, waardoor het prachtige zicht belemmerd wordt. Om 12:00 heb je geen zonsopkomst, maar zijn de meeste wolken weggetrokken, waardoor je een adembenemend uitzicht over de stad hebt. 


Veelgestelde vragen over Machu Picchu


Wat kost het om Machu Picchu te bezoeken?

De prijs om Machu Picchu te bezoeken varieert enorm. Met een trekking ben je tussen de €200-€800,- kwijt. Als je besluit om op eigen houtje Machu Picchu te gaan bezoeken met de trein en bus zal je zo rond de €200,- kwijt zijn aan alle kosten. Het entreeticket kost minimaal €40,-. 

Hoe Kom ik bij Machu Picchu?

Je kan Machu Picchu op verschillende manieren bereiken. De eerste manier is met een georganiseerde meerdaagse trekking (Inca Trail, Salkantay Trail of Inca Jungle Trail). De tweede manier is zelf af reizen naar Machu Picchu met trein en bus vanuit Ollantaytambo. 

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>