Waarschijnlijk heb je de foto's wel eens voorbij zien komen op social media of google van bergtoppen in de kleur van de regenboog. Je eerste reactie zal wel geweest zijn: dit bestaat niet! Maar wij kunnen je verzekeren dat ze wel bestaan en ze zijn gelegen in Peru. Het is dan ook een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het land waar veel toeristen naartoe trekken. Voor een onvergetelijke tour naar de Rainbow Mountain in Peru lees je samen met ons verder. In dit artikel wordt alle informatie over de regenboogberg gedeeld waardoor jij helemaal klaar zal zijn om dit fenomeen te ontdekken.

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Cusco

Zie hier de gaafste en meest populaire Rainbow Mountain tours

Regenboogberg Peru

Wat is de Rainbow Mountain? 

De Rainbow Mountain is dus een bergtop die de kleuren van de regenboog heeft. Het is gelegen op zo een 150 kilometer ten zuiden van Cusco en kent een hoogte van 5000 meter. De Rainbow Mountain is pas ontdekt in 2013. Hiervoor was de berg bedolven onder sneeuw en ijs. Het ontstaan van de regenboogberg is dus eigenlijk een gevolg van de opwarming van de aarde. Toeristen over de hele wereld komen het fenomeen aanschouwen en het is na Machu Picchu misschien wel de meest bezochte bezienswaardigheid van het land. Veel reizigers denken dat er maar 1 Rainbow Mountain is in Peru. Er zijn er wel tientallen te bezoeken en waarschijnlijk komen er steeds meer tevoorschijn door opkomende temperaturen. Hieronder zijn de 2 meest populaire en toegankelijke regenboogbergen voor een tour benoemd. 

Vinicunca

Veruit de meest populaire regenboogberg in Peru is Vinicunca. Dit is de gekleurde bergtop die je op vrijwel iedere foto ziet van de Rainbow Mountain. De berg ligt in het Andesgebergte op 5200 meter hoogte en heeft een natuurlijke kleur. Afzetting van gesteente in miljoenen jaren tijd is de oorzaak van de kleur dat gecreĆ«erd wordt door rood ijzeroxide, groen kopersulfaat en gele zwavel. Het is pas vanaf 2016 mogelijk om Vinicunca te bezoeken vanuit een tour. Hiervoor was het 6 dagen wandelen voordat je Vinicunca had bereikt. 

Palccoyo

Een andere Rainbow Mountain die je kan bezoeken is Palccoyo. Deze berg is nog redelijk onontdekt, waardoor het niet stikt van massa-toerisme. Ook Palccoyo kent een hoogte van boven de 5000 meter. Houd rekening met het hoogteverschil, want het kan een inslag zijn op je lichaam. Een tour naar Palccoyo is volgens lokalen een betere optie dan een tour naar Vinicunca. Het is een kortere hike en er zijn meerdere regenboogbergen in je zicht. Niet voor niets wordt Palccoyo populairder. Steeds meer toeristen gaan de schoonheid van deze Rainbow Mountain inzien. 

Andesgebergte Rainbow mountain
Regenboogberg top

Hoe kom ik bij de Rainbow Mountain?

De meeste toeristen zullen de Rainbow Mountain bezoeken vanuit Cusco. Je kan vanuit Cusco zelf kiezen hoe je Vinicunca of Palccoyo gaat bezoeken. Sommigen zullen ervoor kiezen om op eigen houtje de regenboogberg te bezoeken (met een taxi of huurauto), maar het grootste gedeelte zal erheen gaan via een tour.

Het is vanuit Cusco ongeveer 3,5 uur rijden naar het startpunt van de hike. Je zal merken dat de wegen steeds minder toegankelijk worden en dat je het laatste uurtje toch echt wel off-road rijdt. Het zijn spannende paden, maar het uitzicht is spectaculair met honderden alpaca's en kleurrijke landschappen om je heen. 

Rainbow Mountain tours

Er zijn zoals gezegd veel touroperators die inspelen op de wens van toeristen en tours aanbieden naar de Rainbow Mountain. Deze tours starten in Cusco en duren een hele dag. Wij raden ook aan om de regenboogberg te bezoeken via een touroperator. Je zal hiken op meer dan 5000 meter hoogte, wat lichamelijke bijwerkingen zou kunnen betekenen. Het is in dit geval handig dat er een gids is die jou kan helpen indien dit nodig is. Daarnaast krijg je een stuk meer informatie over de achtergrond en geschiedenis van de Rainbow Mountain tijdens een tour. Hieronder wordt een tour aangeboden naar Vinicunca en Palccoyo. Zelf beslis je welke Rainbow Mountain jouw voorkeur heeft. 


Dagtour Vinicunca

Dagtour Vinicunca

Tijdens deze dagtocht wandel je naar de Vinicunca regenboogberg. Je wordt rond 04:00-04:30 opgehaald bij je hotel of hostel en rijdt zo een 2 uur voordat je stopt voor het ontbijt. Hierna rijd je nog 1 uur naar het startpunt van de hike. Op 4850 meter begin je aan de 3,5 kilometer lange wandeling die omgeven wordt door schitterende natuur. Op de berg heb je tijd om foto's te maken. Teruglopend naar het startpunt (waar de bus op je wacht) duurt ongeveer 1 uur. Vervolgens reis je terug naar Cusco, waar onderweg nog een lunch op je te wachten staat. Boek hier je dagtour vanuit Cusco naar Vinicunca.

Dagtour Palccoyo

Dagtour Palccoyo

Een alternatief is dus een dagtour naar Palccoyo regenboogberg. Het is een 12 uur durende tour waarbij je ook rond 04:00-04:30 opgehaald wordt bij je hotel of hostel in Cusco. Vervolgens rijdt je door kleurrijke dorpjes en prachtige natuur richting het startpunt. Onderweg stop je nog 1 keer voor ontbijt, zodat je klaar bent voor de hike. Vanaf het startpunt is het ongeveer 1 uur hiken naar de Palccoyo Rainbow Mountain. Je krijgt wat vrije tijd voor foto's en om je eigen gang te gaan. Op de terugweg richting Cusco staat er nog een lunch voor je klaar om de dagtour af te sluiten Boek hier dagtour vanuit Cusco naar Palccoyo.

Wat is de beste reistijd naar de Regenboogberg?

De omgeving van Cusco (waar de regenboogberg onder valt) kent 2 seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het is dan ook logisch dat je liever de regenboogberg bezoekt in het droge seizoen, waar je een stuk minder kans op hevige regenbuien hebt. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. Dit is de beste reistijd om de Rainbow Mountain te bezoeken. De beste maand om Vinicunca of Palccoyo te bezoeken is juni of juli. Rond deze tijd is het de meest aangename temperatuur in de omgeving Cusco en valt de minste neerslag. 

Tijdens de maanden november tot en met maart heb je kans dat de wegen richting de regenboogberg ontoegankelijk zijn. Het is dan niet mogelijk om de Rainbow Mountain te bezoeken. Ook zit de kans er in dat er sneeuw ligt in deze maanden, wat er voor zorgt dat de felle kleuren niet zichtbaar zijn. 

De temperatuur is doorgaans hetzelfde gedurende het jaar. In het droge seizoen is het iets warmer, maar gemiddeld ligt de temperatuur op 15 graden. De belangrijkste factor die de beste reistijd naar de regenboogberg aangeeft is de neerslag. Die geeft aan dat mei tot en met oktober en zeker juni tot en met augustus de beste reistijd is naar Vinicunca of Palccoyo.

Natuur peru
Ausangate

Hoe kan ik me voorbereiden op de hoogtes?

Zoals inmiddels duidelijk is ligt zowel Vinicunca als Palccoyo op grote hoogtes boven de 5000 meter. Hier in Europa zijn wij niet bekend met zulke hoogtes. De meeste reizigers zijn zelfs nog nooit in hun leven op dit soort hoogtes geweest. Onderschat het gevaar van hoogteziekte dan ook niet. Hiken op 5000 meter kan je lichaam aantasten op verschillende manieren. Hieronder een aantal tips om je voor te bereiden op de hoogtes in het Andesgebergte:

 • Blijf minimaal 2 dagen in Cusco (3300 meter) voordat je aan een tour/hike begint om te wennen.
 • Drink veel water of Cacao thee 
 • Loop langzamer dan je normaal doet
 • Kauw op cacao bladeren
 • Eet chocolade of kleine snoepjes 

Het zijn een aantal tips die we uit eigen ervaring willen meedelen. Zeker het genoeg rust nemen de eerste dagen in Cusco is een belangrijke tip. Cusco is misschien wel de eerste plek tijdens je rondreis door Peru wat op grote hoogte ligt. Laat je lichaam optimaal wennen aan dit soort hoogtes, voordat je teveel inspanning levert en last krijgt van hoogteziekte. 

Ook raden we echt aan om veel te drinken. Tijdens je gewenningsdagen in Cusco kan je cacao thee drinken (wat volgens de Peruvianen erg goed helpt) en tijdens de wandelingen moet je voldoende water meenemen. Neem om de 2 minuten ongeveer een slokje water. Dit zal door je tourgids ook aangeraden worden als je de regenboogberg gaat bezoeken via een tour.

Rainbow

Rainbow Mountain checklist: wat mee te nemen?

Om je optimaal voor te bereiden voor een tour naar de Rainbow Mountain stellen wij een checklist voor jou samen met spullen die je moet meenemen of die handig zijn om bij je te hebben. Om de regenboogberg te bereiken moet je een hike afleggen op 5000 meter hoogte. Het is dan ook onverstandig om dit op slippers te doen in korte broek en T-shirt. Hieronder zijn de belangrijkste dingen benoemd die je mee moet/kan nemen tijdens je hike naar de Rainbow Mountain:

 • 10-20 Soles entree (niet inbegrepen vaak bij de tour)
 • Paspoort
 • Warme kleding + regenpak of poncho 
 • Stevige wandelschoenen
 • Handschoenen + muts
 • Veel water 
 • Snacks
 • Kleine rugzak 
 • Coca bladeren of snoepjes

Ga je de Rainbow Mountain bezoeken via een tour, dan zal de gids een EHBO setje en extra zuurstof meebrengen voor het geval het niet goed gaat met jou of een van de mede-reizigers. Heb jij veel moeite met wandelen op grote hoogtes, maar wil je toch heel graag de regenboogberg bewonderen? Dan is het mogelijk om een paard te huren die je naar de top brengt. Dit kost uiteraard wel extra geld, want deze prijzen zijn niet inbegrepen in de prijs van de tour.

Let op: Ga voordat je vertrekt vanaf het startpunt nog naar de toilet. Deze zijn namelijk niet meer te vinden op de top van de berg. Hooguit vind je een hutje of klein gebouw onderweg.

Veelgestelde vragen over de Rainbow Mountain


Wat zijn de meest populaire tours naar de Rainbow mountain?

De meest populaire tours naar de Rainbow Mountain starten vanuit Cusco. Vanuit hier kiezen de meeste toeristen voor een dagtour om de regenboogberg Vinicunca of Palccoyo te bezoeken. De Vinicunca is toeristischer en bekender, terwijl Palccoyo meer regenboogbergen heeft en minder massa-toerisme kent. 

Op welke hoogte ligt de rainbow mountain?

De Rainbow Mountain ligt op grote hoogte boven de 5000 meter. Wees goed voorbereid op deze hoogtes en voorkom hoogteziekte door rustig te wandelen, genoeg te rusten en veel water te drinken.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>