Het is een veel voorkomende manier in Peru om via het Titicacameer de oversteek te maken naar buurland Bolivia. Beide landen grenzen aan het meer, waardoor de oversteek snel en makkelijk gaat. In totaal bestaat het Titicacameer uit 41 eilanden waarvan een gedeelte aan de Peruaanse kant ligt en een gedeelte aan de Boliviaanse. Aan de kant van Peru zijn de meest bekende de drijvende Uros eilanden en Taquile, van Bolivia zijn dit Isla del Sol en Copacabana. Er zijn manieren om via het Titicacameer Bolivia te bereiken vanuit Peru. In dit artikel wordt alle informatie hierover uitgelicht. 


Waar in Peru kan ik de oversteek maken via het meer naar Bolivia?

Om de oversteek te kunnen maken naar Bolivia is het noodzakelijk om eerst af te reizen naar het Titicacameer aan de Peruviaanse kant. Hiervoor moet je naar de stad Puno afreizen. Puno is gelegen aan de westkust van het Titicacameer en aan de Oostkant van het vaste land in Peru. Het is een rustige stad met ongeveer 140,000 inwoners. In de stad Puno is weinig te beleven, het is voor toeristen enkel en alleen de plek om het Titicacameer te bezoeken. 

De meeste reizigers die naar Puno afreizen komen uit Arequipa en Cusco. Het Titicacameer is namelijk de volgende bestemming op de Peru reisroute vanuit deze steden. De makkelijkste manier om vanuit Arequipa of Cusco af te reizen naar Puno is met de bus. Er zijn goede verbindingen, de wegen zijn uitstekend en de stoelen zit comfortabel.

Zowel vanuit Arequipa als Cusco is het ongeveer 6,5 uur rijden naar Puno Titicacameer. Hier vandaan kan je vervolgens je route vervolgen naar de overkant richting buurland Bolivia. 

Copacabana

Op welke manieren kan ik oversteken?

Je zou misschien denken dat je de oversteek gaat maken naar de Boliviaanse kant van het meer met de boot, maar dat is dus niet het geval. Om vanuit Puno naar Bolivia af te reizen neem je de Peru Hop. Dit is een betrouwbare busmaatschappij die rijdt met een vast schema tussen de grootste steden in Peru. De Peru Hop rijdt meerdere keren per dag, waardoor je de keuze hebt welke tijd je vertrekt.

Vanuit Puno is het ongeveer 2 tot 2,5 uur rijden naar Bolivia. De Peru Hop zal je maximaal tot de grens brengen. Hierna moet je de bus uitstappen en je spullen pakken, want je gaat overstappen op een andere bus: de Bolivia Hop. Het zijn landelijke maatschappijen, waardoor de overstap noodzakelijk is. De Bolivia Hop brengt je vervolgens naar bestemming. 

Je kan ook rechtstreek de bus nemen met Trans Salvador: Boek hier je busticket vanuit Peru naar Bolivia

Hoe kom ik langs de migratiedienst? 

Je stapt de Peru Hop uit bij de grens en pakt je spullen voor de overstap op de Bolivia Hop. Voordat dit mogelijk is moet je eerst voorbij de migratiedienst. Je komt in een nieuwe land, wat leidt tot een strenge controle. Gelukkig gaat de grenscontrole tussen Peru en Bolivia snel. Er komen zoveel toeristen die de grens oversteken, waardoor de migratiedienst precies weet waar ze op moeten controleren. 

Je loopt naar een grenskantoor waar je een stempel haalt in je Paspoort. Als je zonder tour de grens oversteekt wordt er meestal gevraagd naar een uitreisbewijs. Dit is bijvoorbeeld je busticket, dus bewaar deze goed. Je krijgt dus een exit stempel en entree stempel bij het verlaten van Peru en het binnenkomen van Bolivia. 

Titicaca Bolivia

Op welke plaats kom ik uit in Bolivia?

Eenmaal de migratiedienst gepasseerd ben je aangekomen in Bolivia, maar nog niet op plek van bestemming. Je stapt de Bolivia Hop in die je zal brengen naar de plaats Copacabana (niet te verwarren met het grote strand in Rio de Janeiro). Dit is de uitvalsbasis voor een tour op het Titicacameer vanuit de Boliviaanse kant. Copacabana is daarin te vergelijken met Puno. 

Vanuit Copacabana vertrekken dagelijks tours naar Isla del Sol. Dit is het heilige eiland voor de Inca's waar volgens de legende de zonnegod Inti is ontstaan. Een heel bijzondere plek dus om te bezoeken. Copacabana is een toeristische plek in Bolivia en heeft ongeveer 6000 inwoners. 

Hoe ver is het vervolgens van het Titicacameer naar La Paz? 

Veel toeristen kiezen ervoor om een dag naar Isla del Sol te gaan na het bereiken van Copacabana. Vervolgens gaat je reis verder door Bolivia en die begint meestal in La Paz. Je zal dus van het Titicacameer naar La Paz moeten reizen. De makkelijkste manier om naar La Paz te reizen is met de bus. Dit duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur. Je kan er ook voor kiezen om direct vanuit Puno een busticket te bestellen naar La Paz in Bolivia. De maatschappij Trans Salvador brengt je in 6 uur naar de hoofdstad van Bolivia vanuit Peru. 

La Paz

Meest gestelde vragen over de oversteek van Peru naar Bolivia

Waar kom ik uit in boliviA NADAT IK VANUIT PERU HET TITICACAMEER HEB OVERGESTOKEN?

Nadat je de grens van Peru naar Bolivia bent overgestoken zal de bus je brengen naar het plaatsje Copacabana. Dit is de uitvalsbasis in Bolivia voor een tour op het Titicacameer en je trip naar Isla del Sol.

VANAF WELKE PLAATS IN PERU VERTREK IK OM IN BOLIVIA TERECHT TE KOMEN?

Om vanuit Peru de oversteek te maken naar Bolivia via het Titicacameer moet je afreizen naar het stadje Puno. Dit is de uitvalsbasis voor een tour op het Titicacameer in Peru en de plaats waar de bussen richting Bolivia vertrekken. 

>