Het is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt bij het horen van Peru, maar wel een van de plekken die het langste in je geheugen zal blijven hangen: Huacachina. Deze oase in de Peruaanse woestijn is een grote bron van rust in een soms hectisch land. Daarnaast zijn er veel leuke tours waar je aan kan deelnemen in zowel Huacahina al de plekken daaromheen. Backpacken in Peru kan soms zwaar aanvoelen en daarom zijn een paar dagen Huacachina precies wat jij nodig hebt. In dit artikel komt alle informatie naar voren die jij nodig hebt voor een bezoek aan deze oase plaats. Lees dus met ons mee...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Huacachina

Zie hier de gaafste Buggy & Sandboard tours in Huacachina

Wat is Huacachina? 

Huacachina is een heel klein dorpje in de woestijn in de provincie Ica. In totaal kent het dorpje zo een 100-150 inwoners. De meeste mensen die je zal zien in Huacachina zijn backpackers op doorreis in Peru die komen voor enkele spannende tours. Het dorp is gebouwd bij een oase, genaamd "Oase van Amerika". De duinen die je kan beklimmen zijn meer dan 100 meter hoog. Dit zorgt voor een uitdaging om naar boven te komen, maar ook voor een fantastisch uitzicht. In 10 minuten ben je heel het dorpje Huacachina doorgelopen en heb je een ronde gedaan om de oase. Op het water van de oase is het mogelijk om te waterfietsen. Zwemmen daarentegen is weer verboden. Het is ongezond water in de oase en men wilt zo min mogelijk vervuiling, zodat het ecosysteem intact blijft.

Huacachina Peru

Hoe reis ik naar Huacachina

Niet voor niets reizen veel toeristen af naar Huacachina voor een aantal dagen. Natuurlijk is het een prachtige plek in de woestijn met leuke tours, maar ook heeft het dorp een gunstige ligging die aansluit op een rondreis door Peru. Huacachina is gelegen tussen Lima en Arequipa, 2 steden waar iedere toerist naartoe gaat tijdens een reis door Peru. Dit zijn dan ook de steden vanwaar je het makkelijkste in Huacachina terecht komt.

  • Lima -> Ica = 4 uur met de bus
  • Arequipa -> = 12 uur met de bus

Om naar Huacachina af te reizen zal je eindbestemming de stad Ica moeten zijn. Vanuit Ica is het ongeveer 10 minuten met de taxi richting het oase dorp. Ica op zichzelf is geen bijzondere stad en je hebt er weinig te doen. Vertrek dus meteen na aankomst bij de bus terminal in Ica naar Huacachina. 

Het meest gunstige is om vanaf Lima naar Huacachina te reizen. Dit is de kortste reistijd en de verbinding is erg goed. Toch ligt het maar net aan jouw reisroute door Peru of dit handig is. Meestal betekent een begin in Huacachina eindigen in Cusco. Wil je liever in Cusco beginnen vanuit Lima, dan zal je als laatste in Huacachina zijn voordat je reis over is. 

Koop hier je busticket van Lima naar Ica

Buggy tour Huacachina

Het hoogtepunt in Huacachina is de buggy tour. Met een buggy en mede deelnemers scheur je door de Peruaanse woestijn. De adrenaline giert door je lichaam en de lach verdwijnt niet meer van je gezicht. Hieronder wordt de leukste en meest populaire buggy tour (inclusief sandboarden en zonsondergang) uitgelicht. Ook kan je vooraf online tickets kopen.

Buggy tour Huacachina

In totaal duurt deze tour zo een 2 tot 2,5 uur. Voor een super goedkope prijs van €25 neem je deel aan de 4X4 buggy tour, ga je zandborden vanaf de hoge duinen en geniet je samen met de groep van een schitterende zonsondergang in de woestijn. Je wordt opgehaald in je hostel of hotel in Huacachina of Ica. Er zit geen eten of drinken inbegrepen bij deze buggy tour. We raden je aan om wat snacks en water mee te nemen. Het op en neer gaan in de buggy kan een dorstig gevoel geven. Ook is het handig om schoenen te dragen in plaats van slippers. Slippers vliegen nog wel eens af tijdens de 'bumpy' buggy tour.  Boek hier je buggy tour in Huacachina

Andere dagtours vanuit Ica

Zoals gezegd is de buggy tour de meest populaire tour in Ica/Huacachina en vaak ook de reden dat toeristen overkomen naar het oase dorp. Ook zijn er op kleine afstand van Ica meerdere tours die zeker de moeite waard zijn om aan deel te nemen. Onder andere de Nazca Lijnen en Paracas/Ballestas Eilanden zijn dagtours die makkelijk te doen zijn vanuit Ica/Huacachina. Natuurlijk kan je ook zelf naar deze plekken toe reizen, daar overnachten en vervolgens deelnemen aan deze tours. Dat is een eigen keuze.

Online zijn de tours naar de Nazca Lijnen en Paracas/Ballestas Eilanden echter lastig te regelen vanuit Huacachina. De meeste tours die aangeboden worden vertrekken vanuit Lima. Geen zorgen, want in het dorpje zelf zijn meerdere touroperators die deze dagtours aanbieden. Ga dus zelf langs een van de touroperators in Ica of Huacachina en schrijf je in voor een tour naar Nazca of Paracas. 

Een tour vanuit Ica of Huacachina die je wel online kan regelen is de Wine en Pisco Vineyards Tour. Voor Peruvianen is Pisco vergelijkbaar met Tequila voor Mexicanen. Pisco is het nationale drank dat gedronken wordt als shot of als mix. Hieronder meer informatie over de Wine en Pisco Vineyards Tour:

Wine en Pisco tour

In 3,5 uur tijd ontdek je het wijngebied rondom Ica. Dit gebied staat bekend als het belangrijkste wijngebied in Peru voor rode wijn en het lokale drankje Pisco. Je bezoekt tijdens deze tour onder andere de oudste wijngaard in Peru en een traditionele pisco maker. Je wordt opgehaald bij je hostel of hotel in Ica/Huacachina voordat de tour begint. Ook zit er een proeverij inbegrepen bij deze wijn en pisco tour. Er zitten geen snacks of non-alcohol drankjes inbegrepen. Je zal dus zelf van tevoren water en snack moeten inslaan als je denkt dit nodig te hebben. Boek hier je Wine en Pisco Vineyard Tour

Beste reistijd om Huacachina te bezoeken

Het klimaattype rondom Huacachina is een woestijnklimaat. Dat betekent dat de temperaturen gelijkmatig zijn gedurende het jaar en er weinig neerslag valt. Gemiddeld is de temperatuur het hele jaar rond de 25 graden. Ook schijnt de zon vaak en is er weinig bewolking te zien. In de maanden mei tot en met september valt er geen regen in de oase. In oktober en november gemiddeld 2 millimeter en december tot en met maart valt er rond de 30 millimeter. 

De temperatuur is misschien het hele jaar hetzelfde in Huacachina, de neerslag verschilt wel degelijk. Ondanks dat 30 millimeter neerslag niet veel is ,in vergelijking met andere plekken in Peru, is het toch minder aantrekkelijk om naar Ica af te reizen in deze periode. De beste reistijd naar Huacachina is dan ook in de maanden mei tot en met september.

Buggy tour Ica

Overnachten in de Oase 

Huacachina heeft in totaal minder dan 150 inwoners, en toch kan er goed gefeest worden. Het dorpje staat bekend om de vele backpackers en die houden van een feestje. De hostels in Huacachina zijn dan ook ingericht voor feestavonden en allerlei activiteiten om backpackers zo goed mogelijk te verzorgen. Om te feesten in Huacachina boek je een overnachting in een van de hostels. Onze aanrader is om te overnachten in Wild Rovers. Dit is een goed verzorgd hostel met uitstekende voorzieningen en hele gezellige feestavonden. 


Ben je niet zo een feestbeest of wil je gewoon wat meer rust tijdens je overnachting in Huacachina? Dan is het beter om een hotel te boeken. De keuze is niet ruim, aangezien het een klein dorp is, maar een goede optie om rustig te overnachten is Hotel El Huacachinero. Overnachten in een hotel in Huacachina is een stuk duurder, maar je hebt wel de rust.


Ook kan je ervoor kiezen om te overnachten in Ica. Het is in totaal 10 minuten met de taxi vanuit Ica naar de oase, waardoor dit geen verschil uitmaakt. Wel is de sfeer in Huacachina leuker dan in Ica. 


Wij raden aan om in totaal 2 tot 3 dagen in Huacachina te blijven. Dit hangt af van de eventuele dagtours die je inplant. Heb je geen dagtour ingeplant, dan zijn 2 dagen voldoende. 

Oase Peru


Veelgestelde vragen over Huacachina


Wat is de meest populaire tour in Huacachina ?

De meest populaire tour in Huacachina is de buggy tour. Toeristen komen speciaal naar het oase dorp toe om deel te nemen aan deze buggy tour. In 2-2,5 uur tijd ga je met een buggy door de Peruaanse duinen, ga je zandborden en geniet je van de zonsondergang in de woestijn. 

Hoe kom ik van lima naar huacachina?

De makkelijkste manier om van Lima naar Huacachina te reizen is met de bus. De busreis van Lima naar Ica duurt ongeveer 4-5 uur. Vanuit de terminal in Ica is het nog 10 minuten met de taxi naar Huacachina. Binnen een halve dag ben je dus op plek van bestemming vanuit Lima.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>