Peru is een land vol bezienswaardigheden, waarvan Machu Picchu zonder twijfel het hoogtepunt is. Toch zijn er meer schitterende bezienswaardigheden in het land, en de Colca Canyon is er 1 van. Deze diepe kloof in het zuiden van Peru is een van de grootste attracties van het land en dat begrijpen we maar al te goed. Jaarlijks nemen honderdduizenden toeristen deel aan een trekking door Colca Canyon. Dit kan in de vorm van een dagtour, maar ook via een meerdaagse hike door de kloof. De prachtige natuur, spectaculaire andescondor en de diepe kloven zullen je versteld doen staan. In dit artikel wordt alle informatie omtrent de Colca Canyon gedeeld. Lees met ons verder...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Arequipa

Zie hier de gaafste en meest populaire tours naar Colca Canyon

Colca Canyon

Wat is de Colca Canyon? 

De Colca Canyon is een kloof in het zuiden van Peru op 160 kilometer van Arequipa. Het verschil met de bekende Grand Canyon in Amerika is enorm. De kloof in Peru is meer dan 2 keer zo diep en de muren zijn schuiner, wat een erg indrukwekkend beeld geeft om te aanschouwen. In het Noord-Westen van de kloof is het hoogte punt (Cotahuasikloof) gemeten op 3500 meter. Dit is hoger dan bijvoorbeeld de stad Cusco. 

Tot op de dag van vandaag vind je lokale bevolking in de dieptes van de Colca Canyon. Ze leven nog op traditionele manier waarbij de landbouw terrassen centraal staan voor het produceren van voedsel. De kloven werden in een ver verleden door de Inca's gebruikt om voedsel langer te bewaren. Dit kon goed van pas komen in slechtere tijden waarin er niet veel verbouwd werd. Uiteindelijk werd het gebied veroverd door de Spanjaarden, die dorpen en kathedralen bouwden in de Canyon. 

Ook is de Colca Canyon het leefgebied voor de grootste vogel ter wereld: de Andescondor. In de ochtend of later op de avond heb je de grootste kans om een condor te spotten. Ze vliegen rond door de Canyon opzoek naar voedsel. De vogels zijn onderhand zo gewend aan mensen, dat je erg dichtbij kan komen. Soms vliegen ze maar een paar meter bij je vandaan. De toeristische plek in de Colca Canyon waar je de Andescondor kan zien vliegen is Cruz del Condor.

Landschap Colca Canyon

Hoe kom ik bij de Colca Canyon?

Sinds 1980 is de Colca Canyon toegankelijk via de autoweg voor toeristen. Touroperators hebben hierop ingespeeld en bieden tegenwoordig dagelijks verschillende tours aan richting het gebied. De enige manier om de Colca Canyon met een vervoersmiddel (auto/bus) te bereiken is vanuit Arequipa. Wil je dus de Colca Canyon bezoeken via een tour, dan zal je eerst moeten afreizen naar de 'witte stad' Arequipa, gelegen in het uiterste zuiden van Peru. Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om vanuit Puno naar Colca Canyon af te reizen, maar dit doen erg weinig reizigers.

De meeste toeristen die afreizen naar Arequipa komen vanuit Lima, Cusco, Puno of Ica. Dit zijn steden die op de populaire reisroute door Peru liggen en waar toeristen heengaan voor of na het bezoek aan Arequipa. De makkelijkste manier om Arequipa te bereiken is met de bus of het vliegtuig. Sommige toeristen huren een auto waarmee ze reizen. Ook met de auto is de witte stad makkelijk te bereiken.

Lima -> Arequipa = 1,5 uur met het vliegtuig of 18 uur met de bus. De prijs met de bus is ongeveer €24,-

Cusco -> Arequipa = 1 uur met het vliegtuig of 10 uur met de bus. De prijs met de bus is ongeveer €19,-

Puno -> Arequipa = 6 uur met de bus. De prijs met de bus is ongeveer €15,-

Ica -> Arequipa = 12 uur met de bus. De prijs met de bus is ongeveer €18,- 

De prijzen van de tickets naar Arequipa vanuit bovengenoemde steden verschillen per periode. Meestal zijn de tickets goedkoper als je ver van tevoren boekt. Ook zijn er meerdere busmaatschappijen die tickets aanbieden, waarvan de ene goedkoper is dan de andere. Boek hier je busticket naar Arequipa.

Colca Canyon trekking - 1 dag

Een van de manieren om de Colca Canyon te bezoeken is via een dagtour. Het zal een lange dag zijn, want het is eerst nog zo een 160 kilometer rijden vanaf Arequipa naar het startpunt van de Canyon. Deze route ligt voornamelijk door de bergen, waardoor je een paar uur (ongeveer 6 uur) moet rijden vanaf de stad. Toch is deze Colca Canyon trekking erg populair onder backpackers en reizigers die niet te lang de tijd hebben om te reizen. Hieronder boek je een dagtour naar de Canyon:

Dagtour Colca Canyon

Deelnemen aan de dagtour naar Colca Canyon belooft een prachtige dag te worden. Je moet er vroeg voor opstaan, want je wordt opgehaald bij je hotel of hostel om 03:00-03:30. Het is ook een lange dag want je bent 14-15 uur onderweg. Je maakt tijdens de dagtour onder meer prachtige wandelingen en hebt tijd om foto's te maken op enkele uitzichtpunten die je versteld doen staan. Ontbijt en transport zijn inbegrepen bij de tour. Water en snacks zal je zelf moeten kopen voor de tour.  Boek hier de beste dagtour vanuit Arequipa naar Colca Canyon

Colca Canyon trekking - 2 dagen

Heb je meer tijd en houd je van hiken, dan is de 2 daagse trekking door de Colca Canyon een optie. Het zijn 2 lange dagen, waarbij je vroeg opstaat, veel wandelt, maar ook schitterende plekken ontdekt. Daarnaast ga je tijdens deze 2 daagse tour door Colca Canyon opzoek naar de Andescondor. Het vinden van de grootste vogel ter wereld is voor veel bezoekers dan ook een van de hoogtepunten tijdens hun reis door Peru. Hieronder boek je een 2 daagse trekking door de Canyon:

2 daagse tour Colca Canyon

Ook voor de 2 daagse Colca Canyon tour wordt je opgehaald rond 03:00-03:45 in je hostel of hotel. Ontdek de prachtige natuur van deze diepe kloof en spot de grootste vogel ter wereld: De Andes Condor. Na afloop van de 2 daagse tour, die volop in het teken staat van hiken en prachtige natuur ontdekken, heb je de keuze om afgezet te worden in Puno of terug in Arequipa. Inbegrepen bij de tour zit onder andere: transportkosten, 2 keer ontbijt, 1 keer lunch en 1 keer avondeten. Je slaapt in een lodge voor maximaal 4 personen. Boek hier de beste 2 daagse tour vanuit Arequipa naar Colca Canyon.

Wat is de beste reistijd naar de kloof

Peru kent verschillende landschappen waardoor de beste reistijd ook verschilt per plaats. Het weer in de omgeving Arequipa is vrij stabiel. Het hele jaar is de gemiddelde temperatuur hetzelfde, zo een 22 graden met veel zon. Wat betreft de temperatuur maakt het dus niet uit wanneer je de Colca Canyon gaat bezoeken. De meetfactor om de beste reistijd naar Colca Canyon te bepalen is het neerslag gehalte. En die verschilt wel gedurende het jaar. 

De regio kent namelijk een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van november tot en met april en het droge seizoen van mei tot en met oktober. In onze wintermaanden valt er gemiddeld zo een 40 millimeter neerslag per maand. Tijdens onze zomermaanden is dit gemiddeld 2 millimeter. Wel moet gezegd worden dat het erg stoffig kan zijn in het droge seizoen.

Naar onze mening zijn de maanden mei tot en met oktober de beste maanden om de Colca Canyon trekking te doen. Het is droog in deze maanden en de temperatuur is redelijk hoog met een scherp zonnetje. 

Jongen met lama

Bezienswaardigheden Colca Canyon

Tijdens je hike door Colca Canyon zal je ongetwijfeld schitterende plekken bezoeken. Boek je via een tour, dan zal deze je brengen naar de hoogtepunten. Wil je op eigen houtje de Canyon bezoeken, dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Hieronder zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Colca Canyon voor je benoemd: 

 1. Cruz del Condor: De thuisbasis van de grootste vogel ter wereld: De Andescondor. 
 2. Chivay: De grootste stad in de Colca Canyon en het begin van je trekking.
 3. Yanque: Historisch dorpje met veel muziek en dans gelegenheden. Ook kan je er ruïnes bezichtigen.
 4. Lower/Middle/Upper Canyon: De 3 regio's waarin de Colca Canyon wordt onderverdeeld.
 5. Mirador de los Andes: Het hoogste punt van het Andesgebergte tussen Arequipa en het startpunt in Chivay.

Zoals gezegd kom je langs enkele bezienswaardigheden tijdens je dagtour of meerdaagse tour door de Canyon. Toch heb je meer tijd om alle bezienswaardigheden te bezoeken als je ervoor kiest om zelf de Canyon te ontdekken. Hoe je zelf een trekking door Colca Canyon kan maken wordt hieronder uitgelegd.

Zelf een trekking door de Canyon maken

De trekking door Colca Canyon is een van de mooiste hikes door Peru. Wil je liever alleen van de Canyon genieten in plaats van met mede-toeristen die massaal met tourbussen aankomen? Dan kan je zelf een trekking maken door Colca Canyon. Hoe dit werkt wordt stap voor stap uitgelegd:

 1. Kies een trekking die je leuk lijkt door Colca Canyon. Er is zoveel keus dat je misschien niet meer weet welke je moet kiezen. Voor vrijwel alle trekkingen is Cabanaconde de uitvalsbasis voor een zelfstandige trekking. Het ligt op ongeveer 6 uur rijden van Arequipa.
 2. Neem de bus naar Cabanaconde vanuit Arequipa. Deze duurt zo een 6 uur vanaf het busstation in Arequipa. Wij raden aan om 1 nacht te verblijven in Cabanaconde voordat je begint aan de hike.
 3. Sta vroeg op, betaal de Colca Canyon entree (70-80 soles) en begin je hike vanaf een van de Miradors. Dit zijn uitzichtpunten, waarvan iedere trekking in de Canyon start. 
 4. De rest van je trekking is afhankelijk van de trekking die je zelf hebt uitgekozen. Enkele trekkingen brengen je naar dorpjes als Sangalle, Tapay en Llahuar. Uiteindelijk keer je vanaf 1 van de dorpjes met de bus terug naar Cabanaconde. In deze dorpjes is het mogelijk om te overnachten, maar deze overnachting moet je van tevoren boeken, want er is over het algemeen weinig plek.
 5. Reis vanaf Cabanaconde terug naar Chivay. Chivay is het dorp waar de tourbussen stoppen. Vervolgens kan je met de bus terug richting Arequipa.

Hierboven is een voorbeeld uitgelicht voor een zelfstandige reis door Colca Canyon. Zelf zal je een trekking uit moeten kiezen richting 1 van de dorpjes. Hierbij let je op de loopduur, de bezienswaardigheden onderweg en de moeilijkheidsgraad. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met de trekking!

Andescondor

Hoe kom ik via de Canyon naar Puno of Cusco?

Arequipa is de enige manier waarop je naar de Colca Canyon af kan reizen, maar je kan wel via de Canyon naar andere steden reizen zonder terug te gaan naar Arequipa. De meest voor de hand liggende bestemmingen vanaf Colca Canyon zijn Puno en Cusco. Twee grote steden met verschillende bezienswaardigheden en waar veel toeristen naartoe trekken. 

Kies je voor de 2 daagse tour (die je in dit artikel kan boeken) door Colca Canyon vanuit Arequipa, dan kan je kiezen om afgezet te worden in Puno. Aan het einde van de 2 daagse tour keer je terug naar het dorpje Chivay. Hier heb je de keuze om terug te keren naar Arequipa of verder te gaan naar Puno. Wil je richting het Titicacameer, dan stap je in de bus die je naar Puno brengt. Zorg er wel voor dat je in dit geval al je spullen meeneemt aan het begin van de tour. Als je zelfstandig de Canyon bezichtigd kan je ook via Chivay de bus nemen richting Puno.

Als je zelfstandig naar Colca Canyon reist vanuit Arequipa is het mogelijk om verder te reizen naar Cusco. Dit kan alleen vanuit de plaats Chivay door de 4M Express te nemen. De 4M Express is een kleine bus die dagelijks rijdt richting Cusco. Een ticket kost veel geld, omgerekend ben je voor de rit zo een €50,- kwijt. De bus vertrekt in de ochtend rond 06:00-07:00 vanaf het 4M kantoor en duurt er ongeveer 10-12 uur over. Tussendoor stop je bij een aantal prachtige bezienswaardigheden, waaronder het uitzichtpunt Mirador de Los Andes op 5000 meter hoogte. Vanuit hier heb je een uitzicht over 4 verschillende vulkanen.

Let op: Check goed of de 4M vanuit Colca Canyon naar Cusco nog rijdt. Door het lage aantal passagiers heeft de 4M er tijdelijk voor gekozen om niet meer te rijden. Houd het nieuws in de gaten.

Peru Canyon

Checklist: Wat mee te nemen tijdens de hike?

Voordat je een trekking of lange hike begint is het altijd belangrijk om na te gaan wat je moet meenemen. Je wilt niet tegen problemen aanlopen tijdens de trekking of dingen vergeten die je achteraf nodig schijnt te hebben. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de Colca Canyon hike hebben wij een checklist samengesteld met alle benodigdheden. Ga dit lijstje af en stop de genoemde spullen in je rugzak, zodat je niks mist tijdens je trekking:

 • Paspoort (verplicht)
 • Cash geld
 • Warme kleding + stevige schoenen
 • Zonnebrand + zonnebril
 • Muggenspray 
 • Toiletartikelen 
 • Water + snacks
 • Rugzak
 • Zwemkleding (optioneel)

Ga je de Canyon bezoeken via een tour, dan zal de gids ook noodzakelijke middelen meenemen. Denk hierbij aan extra zuurstof, een EHBO set en medicijnen. Krijg je het gevoel dat je hoogteziekte vat of andere lichamelijke problemen, ga dan meteen naar je gids toe voor hulp. De gidsen zijn experts in dit soort situaties en weten vaak hoe ze dit soort problemen kunnen oplossen. 

Veelgestelde vragen over Colca Canyon


Wat zijn de meest populaire tours naar Colca canyon?

De meest populaire tours naar Colca Canyon zijn de dagtour of de 2-daagse tour vanuit Arequipa. Arequipa is ook de enige stad vanwaar tour starten richting de Canyon. 

zie ik gegarandeerd condors tijdens mijn hike door colca canyon?

We kunnen nooit met zekerheid zeggen dat je gegarandeerd een Andescondor zal zien tijdens je hike. Wel is de kans groot, aangezien dit het leefgebied is voor de vogel. De plek in de Canyon waar je de grootste kans hebt om een condor te spotten is bij Cruz del Condor.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>