Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Peru is het bezoek aan Humantay Lake. Jaarlijks trekken dan ook duizenden reizigers erop uit om dit fenomeen te aanschouwen. Het blauwe meer met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van het Andesgebergte geven een spectaculair zicht. Er zijn weinig plekken in Peru die je zo versteld doen staan als Humantay Lake, en dat is een hele opgave in een land vol met schitterende plaatsen. In dit artikel geven brengen wij alle informatie over die jij nodig hebt voor je trip naar Humantay Lake. Lees dus verder met ons mee...

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Cusco

Zie hier de gaafste en meest populaire Humantay Lake tour

Wat is Humantay Lake? 

Humantay Lake is een gletsjermeer die zich bevind op 4200 meter hoogte in de bergtoppen van het Andesgebergte. Door de hoge ligging van het fenomeen wordt het omringd door besneeuwde bergen. Het uitzicht op een turquoise meer tussen witte bergtoppen is een indrukwekkend beeld voor iedere reiziger. Zelfs ervaren backpackers die veel van de wereld gezien hebben staan versteld van Humantay Lake. 

Door de opwarming van de aarde kan er helaas snel verandering komen in het zicht op Lake Humantay. Stijgende temperaturen leiden ertoe dat de sneeuw op de bergtoppen ontdooit en stukken ijs van de gletsjers afbreken. Met een beetje toeval zie je tijdens je bezoek zelfs afbrekende ijsstukken. Bezoek Lake Humantay dan ook nu het nog kan. Momenteel zijn er nog voldoende sneeuwpakketten voor een prachtig zicht, maar een aantal jaar geleden was dit een stuk mooier. Wie weet hoe dit er over een aantal jaar uitziet door de opwarming van de aarde, maar mis het niet om te bezoeken!

In het meer van Humantay is het verboden om te zwemmen. Naast het feit dat het water erg koud is (tussen de 5 en 10 graden) wordt de kleur van het water beschermd. Humantay Lake is zeldzaam blauw en deze kleur wilt het dan ook graag behouden. Er leven ook geen vissen in het water, waardoor het ecosysteem niet door levendige organisme verstoord wordt. 

Humantay Lake

Hoe kom ik bij Lake Humantay?

Om Lake Humantay te bereiken zal je de stad Cusco als uitvalsbasis moeten nemen. Cusco is de plaats waar de meeste tours in Peru vandaan starten, waaronder dus een trip naar Humantay Lake. Iedere reizigers in Peru komt uiteindelijk terecht in Cusco. De meest voorkomende route hoe toeristen Cusco bereiken is via Lima, Arequipa of Puno. 

 1. Lima -> Cusco = 1 uur vliegen of 24 uur met de bus
 2. Puno -> Cusco = 6 uur met de bus
 3. Arequipa -> Cusco = 50 minuten vliegen of 10 uur met de bus

Eenmaal in Cusco boek je een tour of reis je op eigen houtje naar Lake Humantay. Het duurt even voordat je het meer bereikt hebt, want het is om en nabij 3 uur rijden naar het begint punt vanwaar de hike start. Er moet vermeld worden dat je het meer niet kan bereiken met een vervoersmiddel. Je zal minimaal 1,5 tot 2 uur moeten hiken naar Humantay Lake nadat je afgezet bent. Wel kan je voor ongeveer 70 Soles (€18) door een paard naar boven gebracht worden, waardoor je niet hoeft te hiken.

Humantay Lake tour 

Een goede optie om Humantay Lake te bezoeken is doormiddel van een tour. Je krijgt uitgebreide informatie van een gids en ontmoet veel mede reizigers die dezelfde tour hebben geboekt. Daarnaast ligt Lake Humantay op grote hoogte (4200 meter) wat effect kan hebben op je lichaam. Boek je een tour, dan beschik je ten eerste over een gids die weet wat die moet doen als jij je niet lekker voelt. Ten tweede is er apparatuur indien nodig om extra zuurstof te geven. Humantay Lake bezoeken via je een tour kan hieronder.

Humantay Lake tour

Ontdek Lake Humantay via deze dagtour die ongeveer 10 uur duurt. Je wordt vroeg opgehaald bij je hotel of hostel in Cusco om ongeveer 04:00-04:30. Na iedereen te hebben opgehaald en 2 uur rijden stop je om te ontbijten. Hierna is het nog een uurtje rijden naar het startpunt van de Hike. Vervolgens duurt de hike ongeveer 2 uur voordat je bij het meer bent. Hier geniet je van een adembenemend zicht. De hike naar beneden toe is ongeveer 1 uur en de terugreis duurt 3 uur. Wel stop je halverwege voor een heerlijke lunch. Boek hier je dagtour vanuit Cusco naar Humantay Lake

Kan ik zonder tour naar Humantay Lake?

Ja, het is mogelijk om zonder tour Humantay Lake te bezoeken. Het voordeel is dat je buiten de tour tijden om kan gaan, waardoor je Lake Humantay zo goed als voor jezelf hebt. De route van het startpunt naar de top van het meer is duidelijk aangegeven, waardoor de kans op verdwalen niet aanwezig is. 

Het nadeel van Humantay Lake bezoeken zonder tour is dat je niet over een gids beschikt die uitgebreide informatie verteld en eventueel te hulp schiet als je niet lekker bent. Daarnaast moet je een taxi nemen (waarschijnlijk vanuit Cusco) en dit kost redelijk veel Soles (ongeveer 300-350). Als je besluit om Humantay Lake zelf te ontdekken, zorg dan voor mede reizigers om de kosten van de taxi te splitten. Met een volle taxi ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan een tour. Wel moet je zelf zorgen voor ontbijt en lunch.

De keuze om via een tour Lake Humantay te bezoeken of zonder is naar eigen voorkeur. Beide manieren zijn mogelijk en heeft zijn voordelen-en nadelen. Wij zelf raden aan om het fenomeen met een gids te bezoeken, omdat deze gespecialiseerd is om op grote hoogtes te acteren. Krijg jij last van hoogteziekte of gebeurt er iets met je, dan is er ten alle tijden een gids om jou te helpen die bekend is met soortgelijke situaties.

Lagoon Humantay

Wat is de beste reistijd naar het meer?

Lake Humantay is gelegen in de regio Cusco. In dit gebied moet je voornamelijk kijken naar de hoeveelheid neerslag die valt in bepaalde periodes om de beste reistijd aan te geven. De temperatuur is gedurende het jaar op een constant niveau, waardoor dit geen belangrijk cijfer is om naar te kijken. De gemiddelde temperatuur in de Cusco regio is ongeveer 14 graden. Als de zon schijnt voelt dit lekker aan, maar zonder zon en met een windje kan het koud aanvoelen op 4000 meter hoogte. 

Een belangrijkere statistiek is dus om te kijken naar de hoeveelheid neerslag per maand in de regio. Cusco heeft een toendra klimaat, wat betekend dat er een droogseizoen is en een regenseizoen. De meest regen valt in de maanden oktober tot en met april. In de maanden mei tot en met september is het vrijwel altijd droog, waardoor mei tot en met september de beste reistijd is om naar Humantay Lake af te reizen.

Humantay Lake checklist: wat mee te nemen?

Voordat je trip naar Lake Humantay start zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Een daarvan is een lijst met spullen die je verplicht mee moet nemen en spullen die zeer aangeraden wordt om mee te nemen. Hieronder hebben wij een checklist opgesteld met alles wat je moet meenemen tijdens je bezoek aan Lake Humantay:

 • Paspoort (je kan namelijk een stempel in je paspoort van Lake Humantay krijgen als je dat graag wilt) 
 • Rugzak
 • Goede stevige wandelschoenen
 • Warme kleding
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • Regenkleding
 • Snacks 
 • Water 

Ga je met een tour naar boven toe, dan krijg je stokken die het makkelijker maken om te hiken. Aan het startpunt zit een kraampje waar je water en wat snacks kan halen. De eerst volgende plek waar je water of snacks kan halen is bij het meer. Dit betekend dus na 2 uur hiken. Sla dus voldoende water en snacks in voor je begint aan je hike. voldoende water heb je zeker nodig op dit soort hoogtes. Vaak krijg je ook honger aangezien je lichaam veel verbrand. Voor je lichaam is het beter om regelmatig te eten tijdens het hiken naar Humantay.

Veelgestelde vragen over Lake Humantay


Wat is de meest populaire tour naar Lake Humantay?

De meest populaire tour naar Humantay Lake is de dagtour vanuit Cusco. Deze tour duurt ongeveer 12 uur waarbij je om 04:00-04:30 opgehaald wordt bij je hotel of hostel in Cusco. Ontbijt en lunch zit inbegrepen en je zal met een gids naar de top van Lake Humantay hiken. 

Hoe kom ik bij Humantay lake?

Je kan Humantay Lake bereiken via een tour of op eigen houtje. De tours starten vanuit Cusco waarbij een gids je meeneemt voor een volledige dag. Wil je zelf Lake Humantay bezoeken, dan zal je een taxi moeten nemen en kan je beter buiten de tour tijden om gaan. We raden aan om rond 08:00 te vertrekken uit Cusco.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>