In de regio Cusco vind je een van de meest bijzondere en bezochte plekken van Peru: de zoutterrassen van Maras. De mijnen van zout stammen voort uit de periode dat de Inca's aan de macht waren zo een 500 jaar geleden. Hedendaags wordt het zout uit Maras nog steeds gebruikt en is het zelfs een van de duurste zout soorten ter wereld. Ontdek deze legendarische plek in Peru met een tour en krijg zicht over zo een 3000 zoutmijnen die tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke functie hebben voor de economie van het land.

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Peru

Bekijk hier de leukste hostels in Cusco

Zie hier de gaafste en meest populaire tours naar Maras

Wat zijn de Zoutterrassen van Maras? 

Maras is een klein dorpje op zo een 40 kilometer afstand van Cusco. Het staat vooral bekend om de zoutwinning, wat een belangrijke stimulans is voor de Peruviaanse economie. Daarnaast is het tegenwoordig een toeristische attractie die veel reizigers trekt. Er liggen duizenden zoutpannen in Maras waar zout bronwater in wordt geleid. Dit water komt uit de toppen van het Andesgebergte. Het water verdampt vervolgens door de zon en het zout blijft liggen. Hierdoor blijft het proces van zoutwinning voortdurend doorgaan. 

In totaal wonen er zo een 6000 mensen in het dorpje Maras, dat gelegen is op een hoogte van 3400 meter. Dagelijks zie je veel mensen werken in de zoutmijnen. Deze mensen winnen zout en verkopen het vervolgens door de rest van het land. Wat opvalt zijn de verschillende kleuren in de zoutterrassen van Maras. Hoe langer het zout ligt te drogen na de verdamping, hoe meer de kleur veranderd. 

Zoutmijnen van Maras

Hoe kom ik bij de zoutvlaktes in Peru?

Zoals gezegd ligt Maras in de regio Cusco. Vanuit de oude Inca hoofdstad is het ongeveer 1,5 uur rijden voordat je de terrassen vol zout bereikt in Maras. De exacte ligging van de zoutterrassen van Maras is in het bergachtige landschap van de heilige vallei, ook wel de Sacred Valley genoemd. Dit is een dal/vallei in het Andesgebergte met vele rivieren, dorpen en archeologische overblijfselen. Het dorpje Maras maakt dus onderdeel uit van de Sacred Valley.

Om de zoutmijnen te bezoeken moet je dus eerst afreizen naar Cusco. Aangezien de meeste tours in Peru plaatsvinden vanuit Cusco zal deze stad zeker weten op je reisroute door Peru staan. De meeste reizigers komen aan in Cusco vanuit de hoofdstad Lima, de witte stad Arequipa of vanuit Puno na een bezoek aan het Titicacameer. Hoe kom je vervolgens in Cusco:

Lima -> Cusco = 1,5 uur met het vliegtuig of 24 uur met de bus

Arequipa -> Cusco = 1 uur vliegen of 10 uur met de bus

Puno -> Cusco = 6 uur met de bus

Over het algemeen is reizen met de bus goedkoper in Peru dan vliegen. Bij het kopen van je busticket zit het bagage namelijk al inbegrepen. Toch duurt het een stuk langer met de bus vanwege het bergachtige gebied waar je doorheen rijdt. Zeker reizigers die niet alle tijd hebben kiezen vaak om te vliegen naar Cusco. Vanuit Cusco kan je met een tour of op eigen houtje afreizen naar de zoutterrassen. De opties hiervoor zijn met de taxi (dure optie) of de bus (goedkope, maar langere optie).

Bekijk hier alle mogelijkheden om met de bus af te reizen naar Cusco

Zoutterrassen Peru

Zoutwinning uit de terrassen

De zoutwinning uit de terrassen van Maras is een proces dat al eeuwenlang bestaat. In een ver verleden tijdens de hoogtijden van het Incarijk werd het zout al gewonnen door de inheemse bevolking. De ligging van de zoutmijnen (aangelegd door de Inca's) is ideaal. Het Andesgebergte heeft een geschikt landschap voor de winning en de terrassen zijn dan ook tegen de bergen opgebouwd, voor maximale winning. 

De terrassen in Maras worden volgepompt met water dat komt uit een ondergrondse waterbron. Deze waterbron loopt langs oude zoutmeren, waar het natuurlijke zout samenkomt met het water. Het zout uit de zoutmeren komt ver onder de grond vandaan.

Vervolgens lopen de aangelegde terrassen vol met zoutwater. Wekenlang laten ze het zoutwater opdrogen in de zon. Het water verdampt en wat achterblijft in de mijnen is het zout. Vanuit hier begint het proces dat uiteindelijk leidt tot verkoop. Een gedeelte van het zout wordt door de lokale gemeenschap verhandeld in de regio van Maras. Het andere gedeelte wordt geëxporteerd naar andere steden in het land of naar het buitenland.

Tours naar Maras 

Vanuit Cusco gaan dagelijks tours naar Maras, zodat toeristen de legendarische zoutterrassen kunnen ontdekken. In de loop der jaren zijn de zoutmijnen van Maras niet alleen een inkomstenbron wat betreft export geworden, maar ook een toeristen pleister. Maras en de Sacred Valley zijn voor veel reizigers een van de hoogtepunten tijdens hun reis door Peru. Het leuke aan een tour naar Maras is dat je dit kan doen met een groep op een rustige manier met de bus, maar ook op een avontuurlijke manier op de quad. Hieronder zijn de mogelijkheden benoemd. Bepaal zelf je voorkeur hoe je Maras gaat bezoeken:


Dagtour Sacred Valley & Maras Zoutmijnen

Sacred Valley & Maras Zoutmijnen

De eerst mogelijke tour is een dagtrip naar de Sacred Valley en een bezoek aan de zoutmijnen. Je ontdekt een kleurrijke Peruviaanse markt, Inca-architectuur in Ollantaytambo, de rivier langs de heilige vallei en de 3000 zoutpoelen in Maras. In de ochtend wordt je opgehaald bij je hotel of hostel in Cusco, waarna je tour kan beginnen. Vervolgens ga je langs eerder genoemde bezienswaardig heden en wordt je dag gevuld met cultuur, natuur en geschiedenis van Peru. Aan het einde van de tour wordt je weer teruggebracht bij je hotel of hostel in Cusco. Lunch en vervoer is inbegrepen bij de prijs. Tickets, snacks/drinken en toegang tot Maras daarentegen niet. Neem cash geld mee, je zal zo een 20 euro besteden. Boek hier je dagtour vanuit Cusco naar Sacred Valley & Maras.

Halve dagtour Maras & Moray

Maras & Moray

Heb je niet zo lang de tijd, dan kan je ook kiezen voor een halve dagtrip naar de zoutterrassen van Maras. Met deze tour bezoek je de zoutmijnen en Moray. Moray is een archeologische vindplaats vol oude Inca ruïnes. Het dient als landbouw laboratorium in de vorm van een cirkel constructie. Na je ontbijt wordt je opgehaald bij je accommodatie in Cusco. Je vertrekt eerst naar Moray, wat zo een 1,5 uur rijden is vanaf Cusco. Na alles gezien te hebben in Moray rijd je verder naar Maras, waar de duizenden zoutmijnen op je te wachten staan. Na een rondleiding op de zoutterrassen wordt je teruggebracht naar je accommodatie in Cusco. Toeristen tickets zijn niet inbegrepen in de prijs. Neem dus cash geld mee Boek hier je halve dagtour vanuit Cusco naar Maras & Moray.

Quad tour Moray & Zoutmijnen

Quad tour Moray

De meest avontuurlijke manier om Moray en de zoutmijnen van Maras te ontdekken is met een quad tour. Rijd tijdens deze tour met een quad door het schitterende landschap van het Andesgebergte en bezoek zowel de zoutpannen van Maras als Moray in de heilige vallei van de Inca's. Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Cusco, waarna je op de quad de tour start. Het is mogelijk om een quad te kiezen voor 1 persoon, maar ook een gedeelde voor 2 personen. Toegang tot de zoutmijnen en Moray is niet inbegrepen in de prijs Boek hier de Quad tour vanuit Cusco naar Moray & de Zoutmijnen.

Wat is de beste reistijd naar Maras?

De temperaturen en de hoeveelheid neerslag rondom de omgeving van Maras kan gedurende het jaar verschillen. Het klimaat in het Andesgebergte is onvoorspelbaar met grote veranderingen. Aangezien de meeste bezienswaardigheden en tours in Peru te vinden zijn in het Andesgebergte is het belangrijk dat je vooraf weet wat de beste reistijd is om de zoutterrassen van Maras te bezoeken. Bij de term beste reistijd wordt voornamelijk rekening gehouden met de temperatuur en de neerslag. 

De temperaturen in Maras zijn gedurende het jaar redelijk in balans. Gemiddelde is het overdag zo een 20 graden met een snelle afkoeling tot zo een 5 graden in de avonden. Het kan dan ook erg koud zijn op 3400 meter hoogte wanneer de zon onder is. Het is aan te raden om voornamelijk lange kleding te dragen zowel overdag als in de avond. 

Het grootste verschil is de hoeveelheid neerslag gedurende het jaar. In onze wintermaanden is de neerslag erg hoog (zo een 150 millimeter per maand), waardoor je grote kans op regen hebt. In onze zomermaanden valt er gemiddeld zo een 5-10 millimeter per maand neerslag. De beste reistijd naar de zoutterrassen van Maras is dus van mei tot en met september.

Maras salt

Maras zoutpannen bezoeken checklist:

Nu je bekend bent met de tours, het klimaat en de algemene informatie over de zoutterrassen van Maras is het tijd om je in te lichten welke spullen je mee moet nemen naar de zoutvlaktes. Onthoud dat Maras een klein dorpje is in het Sacred Valley gebied op zo een 3400 meter hoogte. Neem ten alle tijden genoeg rust en drink genoeg water om hoogteziekte tegen te gaan. Waarschuw zo snel mogelijk je ervaren gids (tijdens een tour) indien je merkt dat je last begint te krijgen van hoogteziekte. Hieronder een checklist wat je moet meenemen voor een trip naar de zoutvlaktes van Maras:

  • Paspoort 
  • Cash geld
  • Zonnebril
  • Zonnebrand creme
  • Stevige wandelschoenen
  • Warme kleding
  • Snacks/maaltijden
  • Water

Het is niet toegestaan om bagage of grote tassen mee te nemen naar de zoutterrassen. Neem dus gewoon een rugzak mee met daarin bovengenoemde items. Je paspoort meenemen is altijd handig tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden in Peru. Bij sommige attracties is het mogelijk om een stempel van de bezienswaardigheid te verkrijgen. Ook cash geld is belangrijk om mee te nemen. De entree van de zoutterrassen is vaak niet inbegrepen in de tour. Toegang tot de zoutmijnen kost 10 Sol, omgerekend ongeveer €2,50.

Veelgestelde vragen over de zoutterrassen van Maras in Peru


Wat zijn de meest populaire tours naar maras?

De meeste tours naar de zoutterrassen van Maras worden gecombineerd met een tour naar Moray of de Sacred Valley. De meest populaire en avontuurlijke tour vanuit Cusco naar Maras is de Quad tour. Met deze tour bezoek je Moray en de zoutterrassen van Maras. 

wat is de beste reistijd om de zoutvlaktes van maras te bezoeken?

De beste reistijd om de zoutvlaktes van Maras te bezoeken is van mei tot en met september. In deze periode is de temperatuur het hoogste en de hoeveelheid neerslag het laagste. 

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>