Peru is wereldwijd een van de meest diverse landen wat betreft klimaat en landschappen. Het land is niet zozeer groot, maar de verschillen tussen de gebieden is enorm. Zo heb je eigenlijk alle soorten landschappen wel in Peru: woestijn, jungle, bergen, vlakke landschappen en stranden. Het zorgt ervoor dat Peru een plek is waar veel toeristen naartoe reizen, maar het leidt er ook toe dat je overal verschillende temperaturen, hoogtes en weersomstandigheden tegenkomt. Het is daarom extra belangrijk om je goed in te lezen over het klimaat in Peru, voordat je reis start naar dit prachtige land. In dit artikel zorgen wij dat je alles weet wat betreft het klimaat, weersomstandigheden, temperaturen en nog veel meer aspecten in Peru.

Klimaattype in Peru

Peru is gelegen in het Noord-Westen van Zuid-Amerika en heeft te maken met verschillende klimaattypes. Voor toeristen is het handig om te weten met welk klimaattype ze te maken hebben in specifieke gebieden. Globaal gezien zijn de volgende klimaattypes van toepassing op de volgende gebieden in Peru: 

Noorden -> Amazonegebied = Tropisch regenwoudklimaat of tropisch savanneklimaat 

Westen -> Lima = Warm woestijnklimaat 

Zuiden -> Arequipa = Koud woestijnklimaat

Oosten -> Cusco/Andesgebergte = Toendraklimaat 

Ieder klimaattype heeft zo zijn eigen kenmerken. In het Amazonegebied waar een tropisch regenwoudklimaat heerst regent het bijvoorbeeld erg vaak, maar zijn de temperaturen hoog. Het zuiden en westen van Peru kent een woestijnklimaat. Hier is het daarentegen erg droog gedurende het jaar. Het toendraklimaat heeft bijvoorbeeld weer erge lage temperaturen.

Hierboven zijn de belangrijkste gebieden van Peru uitgelicht. Je ziet dat deze erg van elkaar verschillen. Het Noord-Westen (dat niet uitgelicht is) heeft meer stranden, waardoor hier het klimaattype weer anders is. Wees er dus van bewust dat ieder gebied in Peru een ander klimaat heeft. Neem goede bekleding mee voor ieder klimaattype. 

Bergen Peru

Gemiddelde temperatuur Peru

Ook wat betreft temperaturen in Peru kan je zeggen dat het enorm van elkaar verschilt. Dit heeft alles te maken met de verschillende klimaattypes. Het is aannemelijk dat het in een woestijnklimaat erg warm is, terwijl het in de bergen een stuk kouder is. Zeker in de avonden moet je dikke kleding dragen in gebieden waar je hoog in de bergen verblijft. Hieronder worden de meest bezochte plaatsen in Peru voor toeristen uitgelicht met daarbij de gemiddelde temperatuur: 

Lima -> Gemiddelde temperatuur 23 graden

Cusco -> Gemiddelde temperatuur 15 graden 

Arequipa -> Gemiddelde temperatuur 17 graden

Titicacameer -> Gemiddelde temperatuur 15 graden 

Machu Picchu -> Gemiddelde temperatuur 17 graden 

Amazone -> Gemiddelde temperatuur 31 graden 

Zoals je ziet is Peru geen land waarin het gedurende het jaar altijd maar warm is. De gemiddelde temperatuur is berekend op basis van een heel jaar. Hierin is een gemiddelde genomen van alle maanden. Wat betreft de hoogste temperatuur steekt de Amazone er ver bovenuit. Dit heeft te maken met het tropische klimaat. De overige gebieden hebben een woestijnklimaat of toendraklimaat. Hier kan het overdag lekker warm zijn, maar 's avonds koelt het dusdanig af dat het geen hoge gemiddelde temperatuur heeft. Klik hier voor meer informatie over de gemiddelde temperaturen in Peru.

Peru dessert

Gemiddelde neerslag Peru

Vaak gaan temperaturen, klimaattypes en neerslag met elkaar samen. Een tropisch regenwoudklimaat heeft bijvoorbeeld veel neerslag gedurende het jaar. Een woestijnklimaat daarentegen kent erg weinig neerslag. Je zal merken dat er bepaalde gebieden zijn in Peru waar meer regen valt dan in andere gebieden. Het is geen reden om niet naar gebieden af te reizen waar het regent, maar je kan er wel rekening mee houden. Zo zijn er bepaalde maanden waarin het een stuk minder regent. Hieronder wordt de gemiddelde neerslag aangegeven voor de belangrijkste trekpleisters in Peru: 

Lima -> Gemiddelde neerslag 16 millimeter - 334 dagen per jaar droog 

Cusco -> Gemiddelde neerslag 517 millimeter - 105 dagen per jaar droog

Arequipa -> Gemiddelde neerslag 219 millimeter regen - 266 dagen per jaar droog 

Titicacameer -> Gemiddelde neerslag 669 millimeter regen - 146 dagen per jaar droog 

Machu Picchu -> Gemiddelde neerslag 352 millimeter regen - 144 dagen per jaar droog 

Amazone -> Gemiddelde neerslag meer dan 1500 millimeter regen - dagelijks regen 

De verschillen wat betreft neerslag zijn per omgeving anders in Peru. Lima heeft een woestijnklimaat en je merkt dan ook dat er weinig regen valt. In de andere toeristische plekken valt daarentegen een stuk meer regen met de Amazone als uitschieter. Wel moet aangegeven worden dat dit gemiddelde aantallen zijn van alle maanden in een jaar. Er zijn ook maanden in bijvoorbeeld Cusco, Arequipa en Machu Picchu waarin het heel weinig regent. Klik hier voor meer uitgebreide informatie over de neerslag in Peru.

Klimaat peru
Jungle peru

Beste reistijd Peru

Nu meer bekend is over het klimaattype, de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde neerslag in Peru is het tijd om de beste reistijd naar Peru te adviseren. Nogmaals: er zijn zoveel verschillende klimaten in Peru dat je gegarandeerd tijdens je rondreis plekken bezoekt waar het warmer/kouder is en droger/natter. Dat terzijde willen we je een advies geven over de beste reistijd naar Peru, op het moment dat het klimaat het meest gunstig is: 

De meeste rondreizen door Peru starten vanuit Lima. Het maakt wat betreft temperatuur en neerslag niet uit welke tijd van het jaar je Lima bezoekt. Het is namelijk altijd even warm en er valt altijd evenveel neerslag. Om de beste reistijd naar Peru te bepalen moet je meer kijken naar Cusco, het Andesgebergte en het Titicacameer.

De beste maanden om te reizen door Peru zijn April tot en met September. Het is in deze tijd van het jaar winterperiode in Peru. Winters in Peru zijn heel anders dan de winters die wij gewend zijn in Europa. Het zijn de maanden met de meeste toeristen en het beste klimaat in de Andes. De voordelen aan de periode april tot en met september in Peru zijn:

  • Er valt vrijwel geen regen 
  • De temperatuur overdag is rond de 22 graden met weinig bewolking
  • Uitstekende luchtvochtigheid 

Het enige nadeel is dat de temperatuur flink daalt als de zon eenmaal onder is. In de avonden is het op hoogte gebieden in de Andes rond het vriespunt. We raden dan ook aan om ten alle tijden lange broeken, sweaters en dikke sokken mee te nemen tijdens je rondreis door Peru. 


Veelgestelde vragen over het klimaat in Peru


Wat is het klimaat in peru?

Het klimaat in Peru verschilt per gebied. Het noorden kent een tropisch regenwoudklimaat, het oosten een toendraklimaat en het zuiden/westen een woestijnklimaat. Iedere klimaattype heeft zijn eigen kenmerken, waardoor je rekening moet houden met verschillende temperaturen en weersomstandigheden in Peru. 

Wat is de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde neerslag in Peru?

De gemiddelde temperatuur en gemiddelde neerslag in Peru verschilt per gebied. In Lima is het gedurende het jaar droog, terwijl het in Cusco en het Titicacameer een stuk vaker rekent. Het is daarom lastig een gemiddelde aan te nemen voor het hele land. De beste reistijd om naar Peru te gaan is van April tot en met September.

Arequipa
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>