Op vakantie naar Peru betekent dat je buiten Europa terecht komt. Je zal dus ook niet meer met de euro kunnen betalen. Om de rekening van het restaurant te kunnen betalen of een tour af te sluiten zal je cash geld nodig hebben waarmee betaald word in Peru. De munteenheid waarmee betaald wordt in Peru is de Peruviaanse Sol. Deze verkrijg je door je euro's om te wisselen in Peru voor Soles. Dit is alleen geen gunstige manier aangezien je altijd inlevert bij het omruilen van valuta's. Het is handiger om direct bij aankomst in Peru een bank op te zoeken en cash geld te pinnen.


Wat is de Peruviaanse Sol? 

De Peruviaanse Sol is de nationale munteenheid in Peru. Er worden in grote gedeeltes van het land ook Amerikaanse Dollars geaccepteerd, maar over het algemeen is Sol de enige munteenheid waar men mee betaald. De officiële naam van de Sol is Nuevo Sol (nieuwe sol) en deze munt werd ingevoerd op 4 januari 1991. Het is dus al meer dan 30 jaar de betaalmunt in Peru. 

Het valutateken van de Peruviaanse sol is S/ en de afkorting is (PEN). Op menukaarten of andere prijslijsten in Peru zal je dus de Soles aangeduid zien worden als bijvoorbeeld: PEN S/ 100

Welke Sol munten en biljetten zijn er in omloop? 

Wat betreft de eenheden is de Peruviaanse Sol redelijk gelijk aan de euro. Er zijn zowel munten als biljetten en de aantallen zijn ongeveer gelijk. Waar je met de euro voornamelijk betaald met maximaal een biljet van €50,- wordt er in Soles betaald met maximaal S/: 200. De volgende munten en biljetten zijn in omloop:

Munten: 10 centimos, 20 centimos, 50 centimos, 1 nuevo sol, 2 nuevos soles en 5 nuevos soles

Biljetten: S/10, S/20, S/50, S/100 S/200

Hoe kleiner de eenheid bij de munten hoe kleiner de afmeting is bij de munt. Zo kan je makkelijk zien welke munten een hogere eenheid hebben.  

Hiernaast is een afbeelding weergegeven van de biljetten in omloop in Peru. Het zijn Soles van S/10 tot en met S/200. Er zijn 2 verschillende soorten biljetten per eenheid zoals je ziet.

Geld peru

Wat is de valuta verhouding tussen de Sol en de Euro? 

Een andere munteenheid is ook een andere prijsverhouding. Het is dus niet zo dat 1 Sol ook 1 Euro is. Het is handig om te weten voordat je gaat pinnen in Peru wat de verhouding is tussen de Sol en de Euro. Een tip van ons is om deze verhouding ten alle tijd in je hoofd te houden zolang je in Peru bent. Je gaat op den duur automatisch rekenen naar euro's nadat je iedere keer Peruviaanse prijzen ziet staan.

De verhouding van de Sol ten opzichte van de Euro is als volgt: S/4 = €1,- 

Verhoudingen binnen valuta's zijn flexibele getallen. Het kan dus zijn dat S/4 de ene maand €1,02 waard is en de volgende maand €0,98. De bedragen zullen natuurlijk niet enorm stijgen of dalen, maar er zijn wel periodes waarin de koers gunstiger staat dan andere keer. 

Bekijk hier de meest actuele wisselkoers tussen de Peruviaanse Sol en de Euro.

Meest gestelde vragen over de Peruviaanse Sol

Wat is de Valuta verhouding tussen de peruviaanse sol en de euro?

De verhouding tussen beide munteenheden fluctueert per dag, maar om en nabij is 1 Euro gelijk aan 4 Peruviaanse Soles.

>