De poort om over het land van Colombia naar Peru te reizen is Leticia. Het is voor veel backpackers en langdurige reizigers een populaire route om Peru binnen te komen. Ze starten hun reis in Midden-Amerika en komen uit in Colombia. Vanuit Colombia kan je meerdere kanten op richting bijvoorbeeld Ecuador, Venezuela, Brazilie maar ook Peru. Je zal via het Amazonegebied de grens over moeten steken. Voor veel reizigers is de Amazone een van de meest indrukwekkende ervaringen die ze opdoen tijdens hun reis door Midden-en Zuid-Amerika. Lees in dit artikel alle informatie om van Colombia naar Peru te reizen via Leticia. 


Waar ligt Leticia in Colombia?

Leticia is zowel een gemeente als kleine stad in het uiterste zuiden van Colombia. Het grenst aan de landen Peru en Brazilië en wordt daarom ook wel het drielandenpunt genoemd. In totaal heeft Leticia zo een 35,000 inwoners die leven in het Amazone department. Tegenwoordig is Leticia een toeristische plek onder reizigers die de plaats bezoeken voor de oversteek naar Peru of Brazilië. Ook zijn er gave (meerdaagse) tours vanuit de Colombiaanse kant te boeken op de Amazone. 

In het verleden hebben Colombia en Peru meermaals ruzie gehad om Leticia. Er waren gevechten, omdat beide landen het gebied claimden. Uiteindelijk is de volkenbond zich ermee gaan bemoeien en heeft het Leticia toegewezen aan Colombia. 

Amazone Colombia

Op welke manieren kom ik in Leticia?

In tegenstelling tot de meeste bezienswaardigheden en leukste steden in Colombia ligt Leticia buiten de toeristische reisroute door Colombia. Meestal begint je reis vanuit Midden-Amerika door Colombia in het noorden van het land in de regio Cartagena of Santa Marta. Reizigers die met het vliegtuig aankomen starten hun reis vanuit Bogota, de hoofdstad van het land. Bogota ligt in het midden van Colombia. De logische reisroute is dus om naar boven te reizen vanuit Bogota of naar beneden te reizen vanaf Cartagena of Santa Marta.

Leticia ligt dus ver weg van alle trekpleisters en is dan ook moeilijk te bereiken. Voor reizigers is de makkelijkste en snelste (en tevens de enige) manier om Leticia te bereiken met het vliegtuig. Binnenlandse vluchten in Colombia zijn erg goedkoop en de reisafstanden zijn kort. Vliegen naar Leticia gebeurt meestal vanaf steden als Santa Marta, Medellin of Bogota.

  • Santa Marta -> Leticia = 4,5 uur met overstap op Bogota
  • Medellin -> Leticia = 4,5 uur met overstap op Bogota
  • Bogota -> Leticia = 2 uur vliegen met directe vlucht

Leticia: Tours op de Amazone  

Als je afreist naar Leticia om de grens over te steken en je hebt een aantal dagen over, doe dan een tour over de Amazone. Het is een schitterende ervaring waarin je wildlife tegenkomt, uitmuntende natuur ziet en de 2e grootste rivier ter wereld over vaart. De prijs is duur voor een tour vanuit Leticia over de Amazone, maar de ervaring is onvergetelijk. 

De tours kan je op locatie boeken, maar dit kan ook vooraf online gedaan worden. Vergelijk hier de leukste tours over de Amazone vanaf Leticia

Hoe gaat de oversteek van Colombia naar Peru in zijn werking?

Je staat op het punt om Colombia te verlaten. Het eerste wat je moet doen is een exit-stempel halen in Leticia. Dit kan je doen bij het vliegveld (nadat je geland bent) of bij de het kantoor van de migratiedienst in de haven. Binnen 24 uur moet je een entree-stempel halen in Peru. De plek waar je deze stempel haalt is Santa Rosa. Dit ligt op ongeveer 15-20 minuten varen van de haven in Leticia. De haven is de plek waar je opstapt om de grens over te steken van Colombia naar Peru. 

Heb je Peru uiteindelijk bereikt, dan zal je verder moeten met de boot naar Iquitos. Dit hoef je niet ver van tevoren te regelen, want bij de migratiedienst in Santa Rosa kan je deze tickets kopen.

Amazone Peru

Boottocht naar Iquitos

Iquitos is dus de plek van bestemming met de boot. Er zijn meerdere boten te boeken vanuit Santa Rosa naar Iquitos en het duurt ongeveer 8-10 uur voordat je aankomt op bestemming. Het is een lange tocht, maar gelukkig heb je alle ruimte om te lopen en zitten de stoelen erg comfortabel. De meeste boten vertrekken vroeg in de ochtend rond 06:00. Het is dus handig om een nacht te verblijven op Santa Rosa. 

Bekijk hier de beste accomodaties in Iquitos Peru

Vanuit Iquitos de Amazone verlaten

Je verwacht het misschien niet, maar Iquitos is een hele grote stad in de Amazone met zo een 430,000 inwoners. Het is de grootste stad ter wereld die niet over de weg bereikbaar is. Wil je de omgekeerde route afleggen, dan zal je vanuit Peru met de boot of het vliegtuig naar Iquitos moeten reizen. Dat geldt dus ook om van Iquitos te reizen naar de toeristische plekken in Peru.

We raden aan om met het vliegtuig van Iquitos te vliegen naar hoofdstad Lima. Het duurt een kleine 2 uur en je bevindt je meteen aan het begin van je Peru reisroute. Het is ook niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Iquitos naar een andere stad in Peru te vliegen. Alles vluchten hebben namelijk een tussenstop in Lima.

Meest gestelde vragen over de oversteek van Colombia naar Peru

Waar kom ik uit in Peru NADAT IK VANUIT vanuit Leticia de grens ben overgestoken?

Heb je eenmaal je entree-stempel gehaald voor Peru dan kom je uit op het eiland Santa Rosa. Vanaf daar neem je de boot (8-10) naar Iquitos. Om uiteindelijk weer in hartje Peru te komen, neem je van Iquitos het vliegtuig naar Lima (2 uur vliegen).

Zijn er tours op de amazone vanaf leticia?

Er worden meerdere tours vanaf Leticia op de Amazone aangeboden. De tours zijn redelijk prijzig (tussen de €300 - €600 voor meerdere dagen), maar geven je een onvergetelijke ervaring. Veel reizigers zien de Amazone als absoluut hoogtepunt van hun reis door Peru of Colombia.

>